Now Reading:
Obilazak radova u Gradskoj vijećnici Varaždin! Bosilj: Gradska Vijećnica će zablistati svojim punim sjajem!
Full Article 2 minutes read

Obilazak radova u Gradskoj vijećnici Varaždin! Bosilj: Gradska Vijećnica će zablistati svojim punim sjajem!

Povodom 500. obljetnice od svog prvog povijesnog spominjanja, u tijeku je temeljita obnova Gradske vijećnice u Varaždinu. Tom prilikom, održan je i obilazak dosadašnjih radova u Gradskoj vijećnici kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj, zajedno sa svojim suradnicima.

Osim vanjske fasadepromijenit će se sva stolarija, svi drveni i stakleni dijelovi, povući će se nove instalacija te će se cijela unutrašnjost obnoviti. Bosilj je rekao kako se još 2021. godine počelo s obnovom krovišta, a sada je kroz projekt energetske obnove, vrijedan oko milijun eura, na redu kompletna energetska obnova zgrade.

Gradska vijećnica je, uz Stari gradnajznačajnija zgrada koju imamo u Varaždinu i mislim da za svoju 500. obljetnicu zaslužuje temeljitu obnovu. Zgrada je vapila za obnovom, a mi se kao Varaždinci moramo odnositi prema svojoj prošlosti odgovorno. Nadam da će poslije ove obnove Gradska vijećnica zablistati punim sjajem! – izjavio je Bosilj.

Bosilj je zaključio s radovima u podrumu, koji se također obnavlja, u Gradskoj vijećnici za koji se još nije odlučilo koju će funkciju imati.

-Podrum je novitet. Imamo preko 160 kvadrata podruma koji će biti temeljito obnovljen i koji će po prvi puta nakon mnogo godina biti stavljen u funkciju. Momentalno su arheološki radovi iskapanja, otkrila su se čak i vrata koja su postojala u podrumu sa strane Korza, tako da nailazimo na zanimljive stvari – zaključio je Bosilj.

Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu, kaže kako je Gradska vijećnica i starija od 500 godina, pošto ona u sebi nosi tragove romaničkog i gotičkog razdoblja, međutim, prvi put je spomenuta 1523. kada ju je markgrof Juraj Brandenburški darovao Gradu Varaždinu.

-Svoj današnji izgled, Gradska vijećnica u Varaždinu, dobila je u temeljitoj obnovi u drugoj polovici 18. stoljeća. Ono što je od najvećeg značaja naše Gradske vijećnice u Varaždinu – kroz sve godine ostala je središte gradske vlasti koja odlučuje o svim događajima važnim za Grad. Upravo ju taj kontinuitet tradicije bitno izdvaja u odnosu na ostalu kulturu Grada Varaždina– rekla je Pascuttini-Juraga.

Martina Cesar-Kelemen, Voditeljica Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture, izjavila je kako se u potpunosti radi sanacija zgrade te da će po završetku radova dobiti jedna energetski puno učinkovitija zgrada u kojoj će se moći uštedjeti oko 20% na energentima.

md/sjever.hr
23.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.