Now Reading:
Obilazak radova u Gradskoj vijećnici Varaždin! Bosilj: Gradska Vijećnica će zablistati svojim punim sjajem!
Full Article 2 minutes read

Obilazak radova u Gradskoj vijećnici Varaždin! Bosilj: Gradska Vijećnica će zablistati svojim punim sjajem!

Povodom 500. obljetnice od svog prvog povijesnog spominjanja, u tijeku je temeljita obnova Gradske vijećnice u Varaždinu. Tom prilikom, održan je i obilazak dosadašnjih radova u Gradskoj vijećnici kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj, zajedno sa svojim suradnicima.

Osim vanjske fasadepromijenit će se sva stolarija, svi drveni i stakleni dijelovi, povući će se nove instalacija te će se cijela unutrašnjost obnoviti. Bosilj je rekao kako se još 2021. godine počelo s obnovom krovišta, a sada je kroz projekt energetske obnove, vrijedan oko milijun eura, na redu kompletna energetska obnova zgrade.

Gradska vijećnica je, uz Stari gradnajznačajnija zgrada koju imamo u Varaždinu i mislim da za svoju 500. obljetnicu zaslužuje temeljitu obnovu. Zgrada je vapila za obnovom, a mi se kao Varaždinci moramo odnositi prema svojoj prošlosti odgovorno. Nadam da će poslije ove obnove Gradska vijećnica zablistati punim sjajem! – izjavio je Bosilj.

Bosilj je zaključio s radovima u podrumu, koji se također obnavlja, u Gradskoj vijećnici za koji se još nije odlučilo koju će funkciju imati.

-Podrum je novitet. Imamo preko 160 kvadrata podruma koji će biti temeljito obnovljen i koji će po prvi puta nakon mnogo godina biti stavljen u funkciju. Momentalno su arheološki radovi iskapanja, otkrila su se čak i vrata koja su postojala u podrumu sa strane Korza, tako da nailazimo na zanimljive stvari – zaključio je Bosilj.

Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu, kaže kako je Gradska vijećnica i starija od 500 godina, pošto ona u sebi nosi tragove romaničkog i gotičkog razdoblja, međutim, prvi put je spomenuta 1523. kada ju je markgrof Juraj Brandenburški darovao Gradu Varaždinu.

-Svoj današnji izgled, Gradska vijećnica u Varaždinu, dobila je u temeljitoj obnovi u drugoj polovici 18. stoljeća. Ono što je od najvećeg značaja naše Gradske vijećnice u Varaždinu – kroz sve godine ostala je središte gradske vlasti koja odlučuje o svim događajima važnim za Grad. Upravo ju taj kontinuitet tradicije bitno izdvaja u odnosu na ostalu kulturu Grada Varaždina– rekla je Pascuttini-Juraga.

Martina Cesar-Kelemen, Voditeljica Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture, izjavila je kako se u potpunosti radi sanacija zgrade te da će po završetku radova dobiti jedna energetski puno učinkovitija zgrada u kojoj će se moći uštedjeti oko 20% na energentima.

md/sjever.hr
23.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.