Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u 2023. za udruge osigurala 730 tisuća eura, dva su natječaja već raspisana – Kolar: Koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena država i sredina u kojoj živimo
Full Article 5 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u 2023. za udruge osigurala 730 tisuća eura, dva su natječaja već raspisana – Kolar: Koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena država i sredina u kojoj živimo

Krapinsko-zagorska županija nedavno je objavila Javni poziv udrugama za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja na području županije, kao i Natječaj za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva.

Natječaji vrijedni 112.820 eura predstavljeni su u srijedu, a o prvom od njih govorila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

Naglasila je da je za programe i projekte vezane uz očuvanje digniteta Domovinskog rata i podizanje kvalitete života branitelja osigurano 33.180 eura.

-Pojedinačna vrijednost potpore koja se može ostvariti na ovom javnom pozivu kreću se od minimalno 500, do maksimalno 4.000 eura. Udruge mogu prijaviti najviše jedan program odnosno projekt, ali istovremeno mogu biti partner na njih više. Prijavljuju se programi odnosno projekti u dva prioritetna područja, a to su zdravstvena i socijalna zaštita i promicanje i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata. javni poziv otvoren je 3. veljače i traje zaključno do 6. ožujka – kazala je Šanjug.

Dodala je da ovo nije jedini javni poziv za financiranje braniteljskih udruga ove godine.

-Raspisat ćemo još jedna koji je usmjeren financiranju važnih obljetnica Domovinskog rata, a općenito se za financiranje različitih programa braniteljskih udruga iz županijskog proračuna u ovoj godini planira 70.000 kuna – istaknula je Šanjug.

Zahvalivši braniteljskim udrugama na svemu što rade brinući i skrbeći o svojim članovima, župan Željko Kolar naglasio je da je javni poziv raspisan s velikim pijetetom prema žrtvama Domovinskog rata i uz veliko poštovanje prema hrvatskim braniteljima i udrugama, s ciljem pomoći radu udruga i pojedincima braniteljima koji su svoje zdravlje ostavili na bojištima širom Lijepe naše i kojima je potrebna pomoć.

-Sve ono što ne vidi Ministarstvo niti Krapinsko-zagorska županija niti gradovi i općine, vide braniteljske udruge. Oni nas upozore i na taj način kreiramo naše javne natječaje i javne pozive da bi pokrili one potrebe branitelja i braniteljskih udruga koje se ne pokrivaju iz drugih natječaja i koje se ne mogu financirati iz drugih izvora – rekao je Kolar dodajući da Županija kontinuirano raspisuje ovaj natječaj. od 2016. godine.

Njegova zamjenica Jasna Petek istaknula je da Krapinsko-zagorska županija posebno pažnju pridaje vođenju brige o zaštiti zdravlja, očuvanju unaprjeđenja zdravlja i zdravstvene zaštite građana, a posebnu pažnju posvećuju djeci, mladima i ranjivim skupinama, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

-Županija već niz godina objavljuje natječaj za financiranje programa i projekata iz područja prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama, ljudskim pravima, demokratizaciji i razvoju civilnog društva. S obzirom na to da su na području županije registrirane 1223 udruge, interes za ovaj natječaj svake je godine velik i svake godine se prijavljuje 70-ak projekata i programa i 60 njih dobiva potporu – kazala je Petek.

Ukupna vrijednost predviđena za programe i projekte koji će dobiti potporu u ovom natječaju je 79.640 eura, odnosno nešto više od 600 tisuća kuna. Najmanja potpora iznosi 500, najveća 4.000 eura, a rok za prijave završava 13. ožujka.

Župan Kolar dodao je da je socijalna osjetljivost prema ranjivim skupinama, prema djeci s posebnim potrebama te mladima kontinuirana, kao i skrb, projekti i djelovanje Županije na tome da osvijesti ljude na probleme oko nas.

-Projekt “I tebe se tiče” je, siguran sam, jedinstven projekt u Hrvatskoj, upravo iz razloga što smo svjesni toga da nažalost nasilja ima. Dokaz tome je, nažalost, naša sigurna kuća koja je uvijek puna. Novu kuću, koja će imati veći kapacitet, će biti također, nažalost, puna. Pitanje je koliki postotak žena ima hrabrost prijaviti nasilje. Zbog toga se mi nikada nećemo umoriti govoreći da nasilje postoji oko nas, da se to tiče svih nas, slati poruku da je to za nas neprihvatljivo i prema tome raspisivati takve natječaje i osiguravati sredstva da barem malo olakšamo tim ljudima svakodnevni život i uklapanje u zajednicu u koju živimo – rekao je Kolar.

Naglasivši da će svi natječaji koje će Županija raspisati za udruge tijekom ove godine iznositi 730 000 eura, odnosno više od 5,5 milijuna kuna.

-Koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena država, toliko je razvijena i sredina u kojoj živimo. Vrijednosti koje promoviramo svaki dan smanjuju sve negativne posljedice o kojima smo govorili i stvaraju uvjete za zdrav, pristojan i ugodan život u destinaciji u kojoj se mi nalazimo – zaključio je župan Kolar.

a.kučić/sjever.hr
23.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.