Now Reading:
Gradska knjižnica Krapina i u 2023. nastavlja s brojnim programima za sve generacije – u planu i ugradnja dizala
Full Article 6 minutes read

Gradska knjižnica Krapina i u 2023. nastavlja s brojnim programima za sve generacije – u planu i ugradnja dizala

Gradska knjižnica Krapina i ove je godine pripremila bogat program za sve uzraste pa tako sve korisnike očekuju zanimljiva predavanja, promocije knjiga, gostovanja te brojne radionica, a sve to najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama knjižnice.

Kako je na samom početku istaknula ravnateljica Maja Vukina Bogović iza njih je uspješna godina tijekom koje su održane razne manifestacije i manji programi sufinancirani sredstvima Ministarstva kulture, Grada Krapine, ali i Krapinsko – zagorske županije.

– Što se tiče same naše zgrade uspjeli smo zamijeniti dio stolarije, odnosno vrata i prozore u prizemlju. Krajem prošle godine krenuli smo i s ispunjavanjem prijavnica za razne natječaje te se moramo pohvaliti kako smo od ukupno 11 prijavnica, za njih osam dobili pozitivne rezultate i ostvarili značajna sredstva. Tako da sada s velikim elanom nastavljamo u 2023. godini s organizacijom manifestacija, izmjenom preostale stolarije, a dio sredstava ćemo iskoristiti za nabavku računalnih igračih konzola za djecu i mlade, a za koje ćemo također opremiti i dječji odjel – pojasnila je ravnateljica Gradske knjižnice Krapina.

Pred knjižnicom je i obilježavanja mjeseca književnice Marije Jurić Zagorke, a prilikom kojeg će za 150-godišnjicu njenog rođenja održati dva performansa, jedan za djecu i jedan za odrasle. Obilježit će se i Dan žena, a uz Svjetski dan pripovijedanja koji je 20. ožujka, knjižnica je pripremila radionice za bebe i roditelje.

– Naravno, uz redovnu nabavku knjižne građe u 2023. godini krećemo i s novim projektom “Književna kulturna Krapina” u sklopu kojeg ćemo kroz cijelu godinu imati zanimljive goste i predavanja te promocije knjiga. Tako će nas u ovih prvih nekoliko mjeseci posjetiti Stipe Božić, Damir Šantek i još nekoliko putopisaca. Kroz projekt „Male ruke, veliki posao“ također smo ostvarili sredstva koja ćemo iskoristiti za organiziranje radionica vezanih uz Tjedan kajkavske kulture, ljetne radionice i za veliku obljetnicu Grada Krapine gdje ćemo u suradnji s ostalim gradskim ustanovama i školama kroz cijelu godinu biti uključeni u razne programe i radionice vezane uz naš grad – rekla je ravnateljica Vukina Bogović dodavši kako se knjižnica sve više otvara, ne samo korisnicima grada Krapine, nego i onima iz cijele županije.

Postajemo prava županijska knjižnica i okrećemo se čuvanju zavičajne zbirke, vrijedne građe, razglednica i svega lijepoga što smo djelomično naslijedili i od gospodina Kozine. Sve te materijale nadograđujemo te ćemo od toga stvarati izložbe – objasnila je ravnateljica.

U nastavku je najavila kako će knjižnica značajna sredstva odvojiti i za e-knjige te će građanima biti omogućeno čitanje knjiga preko ekrana. Nastavlja se i s hvalevrijednim projektom „Kuc – kuc knjiga i Kuc – kuc knjižnica“ u sklopu kojeg se obilaze vrtići i stariji ljudi te im se donose knjige na njihov prag. Svaki prvi četvrtak u mjesecu idealan je za druženje s bebama i mamama, a na kojima su prisutne i patronažne sestre koje kroz edukaciju pomažu mamama prilikom dojenja i prehrane.

Kako je posebno naglašeno, rad Gradske knjižnice u 2023. godini bit će prije svega koncentriran na mlade.

– Kao najveći problem detektirali smo slabu posjećenost mladih, jer djeca nakon osnovne škole najčešće u knjižnicu dolaze po lektiru, ako moraju, a to nikako ne želimo da više bude praksa. Tako smo u suradnji sa Srednjom školom Krapina proveli anketu na koju su se brojni srednjoškolci rado odazvali i dobili smo povratnu informaciju kako bi oni htjeli imati u knjižnici svoj kutak, koji bi oni sami uredili. Unutar te prostorije nalazit će se građa namijenjena upravo njima, a prema njihovim željama ugostit ćemo youtubere i neke poznate pisce kao i stručne osobe odnosno suradnike vezano uz razdoblje tinejdžerstva, a zanima ih i kako razviti kritičko mišljenje, što nas sve pozitivno iznenadilo – kazala je te naglasila kako se ne zaboravlja ni na građane odnosno korisnike starije životne dobi.

Naime, prema riječima ravnateljice osim što koriste prostore knjižnice za probe zbora, za njih se redovito održava i “Digitalni utorak” gdje ih student i nekoliko volontera podučavaju kako se koristiti pametnim telefonima i internetom. Završava se i do 10 takvih radionica te se u suradnji s policijom održavaju predavanja o sigurnosti i opasnostima na internetu. Također, tijekom svake subote, a u sklopu programa „Aktivni subotom” za starije je osobe organizirano vježbanje uz fizioterapeuta.

Svi ti planirani projekti i programi u 2023. godini uvelike će se financirati sredstvima ostvarenim prijavama na natječaje Ministarstva kulture i medija za što je Gradska knjižnica Krapina ostvarila ukupno 52.959 eura.

-Ne stajemo na tome, pisat ćemo i dalje prijavnice, neke su već otišle prema Županiji i javljat ćemo se na sve ostalo kako bi uz podršku Ministarstva, Grada i Županije omogućili da naša knjižnica radi i diše punim plućima – poručila je za kraj ravnateljica Vukina Bogović.

Konferenciji za medije prisustvovao je i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović koji nije skrivao zadovoljstvo radom i brojnim aktivnostima knjižnice.

– Puno se toga novog pokrenulo, ima puno događanja za sve uzraste od naših najmlađih Librića pa do onih najstarijih naših sugrađana koji ovdje isto mogu puno toga doživjeti kroz razne radionice. Za ovu godinu je u gradskom proračunu za rad knjižnice osigurano 150.317 eura što je oko 1,16 milijuna kuna. No, s obzirom na to da za sve ove spomenute natječaje treba biti jedan dio vlastitog financiranja tako ćemo kroz izmjene i dopune proračuna osigurati dodatna sredstva za vlastitu komponentnu – rekao je gradonačelnik Gregurović naglasivši kako je izuzetno bitno da se u knjižnicu privuče što veći broj mladih te je to iskorak na kojem će se najviše raditi.

Najavio je gradonačelnik i kako se u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem priprema dokumentacija za postavljanje lifta, kako bi i osobama s invaliditetom bio omogućen pristup knjižnici i maloj dvorani POU-a.

– Cilj nam je da se otvorimo prema svima i svima pružimo jednake mogućnosti, odnosno priliku da posjete razna događanja i niz sadržaja koji im do sada nisu bili dostupni – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

www.sjever.hr
23.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.