Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija nastavlja s daljnjim očuvanjem i prezentacijom jednog od svojih najvećih prirodnih bogatstava – hrvatske Sahare u srcu Podravine
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevačka županija nastavlja s daljnjim očuvanjem i prezentacijom jednog od svojih najvećih prirodnih bogatstava – hrvatske Sahare u srcu Podravine

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u Đurđevcu je prezentiran prijedlog plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski.

Inače, plan upravljanja objavljen je na internetskim stranicama Javne ustanove i Koprivničko-križevačke županije, a do 7. ožujka svi zainteresirani na njega mogu dati svoje prijedloge i primjedbe.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar naglasila je kako se na području ekološke mreže Đurđevački peski nalaze ciljni stanišni tipovi kontinentalne sipine i panonski travnjaci na pijesku, čije su vezane vrste sivkasta gladica i vlasulja bradica, kao i ciljna vrsta leptir danja medonjica koji je vezan uz šumske rubove.

Cilj je očuvanje prirodnih vrijednosti, pa će se tako redovito pratiti stanje ciljnih stanišnih tipova i ciljne vrste, planira se napraviti vegetacijska snimka područja, nastavit će se redovito uklanjati nepješčarska vegetacija na postojećoj održavanoj površini, ali će se i redovno proširivati ta površina. U planu su i aktivnosti kroz koje će se Đurđevački peski dalje prezentirati, a javnost će se educirati o vrijednosti tog područja te o tome kako se ponašati unutar zaštićenog područja.

Također, i dalje će se provoditi terenske nastave i suradnje sa školama i vrtićima, a uz održavanje postojeće infrastrukture, u planu je izgradnja nove promatračnice/vidikovca te izrada dodatnih sadržaja namijenjenih osobama s invaliditetom.

www.sjever.hr / kckzz.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.