Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija nastavlja s daljnjim očuvanjem i prezentacijom jednog od svojih najvećih prirodnih bogatstava – hrvatske Sahare u srcu Podravine
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevačka županija nastavlja s daljnjim očuvanjem i prezentacijom jednog od svojih najvećih prirodnih bogatstava – hrvatske Sahare u srcu Podravine

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u Đurđevcu je prezentiran prijedlog plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski.

Inače, plan upravljanja objavljen je na internetskim stranicama Javne ustanove i Koprivničko-križevačke županije, a do 7. ožujka svi zainteresirani na njega mogu dati svoje prijedloge i primjedbe.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar naglasila je kako se na području ekološke mreže Đurđevački peski nalaze ciljni stanišni tipovi kontinentalne sipine i panonski travnjaci na pijesku, čije su vezane vrste sivkasta gladica i vlasulja bradica, kao i ciljna vrsta leptir danja medonjica koji je vezan uz šumske rubove.

Cilj je očuvanje prirodnih vrijednosti, pa će se tako redovito pratiti stanje ciljnih stanišnih tipova i ciljne vrste, planira se napraviti vegetacijska snimka područja, nastavit će se redovito uklanjati nepješčarska vegetacija na postojećoj održavanoj površini, ali će se i redovno proširivati ta površina. U planu su i aktivnosti kroz koje će se Đurđevački peski dalje prezentirati, a javnost će se educirati o vrijednosti tog područja te o tome kako se ponašati unutar zaštićenog područja.

Također, i dalje će se provoditi terenske nastave i suradnje sa školama i vrtićima, a uz održavanje postojeće infrastrukture, u planu je izgradnja nove promatračnice/vidikovca te izrada dodatnih sadržaja namijenjenih osobama s invaliditetom.

www.sjever.hr / kckzz.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.