Now Reading:
IZDANO UPOZORENJE DHMZ-a: Pozdravite se s proljećem – stiže hladni val. Past će i do 30 centimetara snijega, mogući orkanski udari bure preko 150 km/h!
Full Article 2 minutes read

IZDANO UPOZORENJE DHMZ-a: Pozdravite se s proljećem – stiže hladni val. Past će i do 30 centimetara snijega, mogući orkanski udari bure preko 150 km/h!

Pred Hrvatskom je velika promjena vremena. Nakon toplog i suhog vremena vraća se zima, a najavljeni su veliko zahlađenje i snijeg, donosi Index.

Državni hidrometeorološki zavod je zbog promjene vremena koja dolazi za vikend objavio posebno priopćenje u kojem poručuju kako će „veljača – prevrtača” i ove godine opravdati svoje ime. Naime, nakon dvadesetak suhih dana, u nekim krajevima i više, te hladnog vala nakon kojeg je uslijedila iznadprosječna toplina, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače.

Sa slabljenjem anticiklone i pritjecanjem vlažnog zraka sa zapada već u četvrtak i petak će posvuda biti oblačnije i mjestimice s kišom, a tijekom vikenda s prodorom hladnog zraka sa sjevera doći će do produbljivanja ciklone u Sredozemlju i intenzivnijih meteoroloških procesa.

Očekivani nagli prodor hladnog zraka bit će vrlo snažan – temperatura na izobarnoj plohi 850 hPa past će i više od 12°C (na oko -8°C) u nešto više od jednog dana. Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg. Nakon jakog juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu žestoka bura.

Najviše oborine predviđa se od subote do ponedjeljka, nerijetko bi moglo pasti više od 50 mm. Uz jako zahlađenje u unutrašnjosti će značajni dio te oborine biti u obliku snijega, a u gorju se upozorava na obilniji snijeg, osobito u nedjelju, kad može pasti i više od 30 cm.

-Napominjemo da su susnježica i snijeg mogući i na obali, ponajprije sjevernog Jadrana i sjevernog dijela srednjeg Jadrana, gdje će sa subote na nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, moguće i preko 150 km/h. Na južnom Jadranu će u nedjelju vjerojatno biti olujnog juga – priopćili su iz DHMZ-a.

S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahlađenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu zbog čega prognostičari savjetuju svima da prate najnovije prognoze i upozorenja te prilagode planove i aktivnosti.

www.sjever.hr / index.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.