Now Reading:
IZDANO UPOZORENJE DHMZ-a: Pozdravite se s proljećem – stiže hladni val. Past će i do 30 centimetara snijega, mogući orkanski udari bure preko 150 km/h!
Full Article 2 minutes read

IZDANO UPOZORENJE DHMZ-a: Pozdravite se s proljećem – stiže hladni val. Past će i do 30 centimetara snijega, mogući orkanski udari bure preko 150 km/h!

Pred Hrvatskom je velika promjena vremena. Nakon toplog i suhog vremena vraća se zima, a najavljeni su veliko zahlađenje i snijeg, donosi Index.

Državni hidrometeorološki zavod je zbog promjene vremena koja dolazi za vikend objavio posebno priopćenje u kojem poručuju kako će „veljača – prevrtača” i ove godine opravdati svoje ime. Naime, nakon dvadesetak suhih dana, u nekim krajevima i više, te hladnog vala nakon kojeg je uslijedila iznadprosječna toplina, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače.

Sa slabljenjem anticiklone i pritjecanjem vlažnog zraka sa zapada već u četvrtak i petak će posvuda biti oblačnije i mjestimice s kišom, a tijekom vikenda s prodorom hladnog zraka sa sjevera doći će do produbljivanja ciklone u Sredozemlju i intenzivnijih meteoroloških procesa.

Očekivani nagli prodor hladnog zraka bit će vrlo snažan – temperatura na izobarnoj plohi 850 hPa past će i više od 12°C (na oko -8°C) u nešto više od jednog dana. Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg. Nakon jakog juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu žestoka bura.

Najviše oborine predviđa se od subote do ponedjeljka, nerijetko bi moglo pasti više od 50 mm. Uz jako zahlađenje u unutrašnjosti će značajni dio te oborine biti u obliku snijega, a u gorju se upozorava na obilniji snijeg, osobito u nedjelju, kad može pasti i više od 30 cm.

-Napominjemo da su susnježica i snijeg mogući i na obali, ponajprije sjevernog Jadrana i sjevernog dijela srednjeg Jadrana, gdje će sa subote na nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, moguće i preko 150 km/h. Na južnom Jadranu će u nedjelju vjerojatno biti olujnog juga – priopćili su iz DHMZ-a.

S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahlađenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu zbog čega prognostičari savjetuju svima da prate najnovije prognoze i upozorenja te prilagode planove i aktivnosti.

www.sjever.hr / index.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.