Now Reading:
Hvalevrijedan projekt ZJZ Koprivničko – križevačke županije – više od tisuću učenika educirat će se o prevenciji ovisnosti
Full Article 2 minutes read

Hvalevrijedan projekt ZJZ Koprivničko – križevačke županije – više od tisuću učenika educirat će se o prevenciji ovisnosti

U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije jučer je održana početna konferencija projekta “Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama kod djece i mladih” koji financira Ministarstvo zdravstva u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću.

Na samom početku konferencije, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla pozdravila je okupljene te predstavila projekt i planirane aktivnosti, a zatim se na važnost osvještavanja djece i njihovih roditelja o negativnim posljedicama rizičnih ponašanja osvrnuo Alen Dedi, predsjednik Kluba liječenih alkoholičara „Centar“ Koprivnica.

Podršku projektu pruža Koprivničko-križevačka županija, a tom je prilikom zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo važnost kvalitetnih preventivnih aktivnosti za djecu i mlade te međusektorske suradnje, čestitavši svima uključenima na angažmanu i ulaganju u bolju budućnost.

Projekt će se provoditi 12 mjeseci, do 15. prosinca 2023. godine, a ukupna vrijednost iznosi 78.306,46 eura. Cilj je osnažiti djecu i mlade kroz kontinuirani trening životnih vještina u osnovnim školama, osnažiti njihove roditelje, djelatnike u odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama radi smanjenja rizičnih ponašanja koja mogu voditi prema ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama.

U sklopu projekta educirat će se odgojno – obrazovni i zdravstveni djelatnici s ciljem prevencije i ranog prepoznavanja rizičnih ponašanja u djece i mladih koji mogu voditi prema ovisnostima, a sastavni dio toga je i edukacija o načinu provedbe preventivnog programa Trening životnih vještina u osnovnim školama.

Radionice uvježbavanja životnih vještina provodit će razrednici na satu razredne nastave u trećim i sedmim razredima osnovnih škola uključenih u projekt. Edukaciju njihovih roditelja vezanu za rano prepoznavanje rizičnih ponašanja i mogućnostima pravovremene intervencije provodit će zdravstveni djelatnici u suradnji s članovima KLA „Centar“.

Program će se provoditi tijekom školske godine 2023./2024., a predviđa se da će se obuhvatiti ukupno 70 trećih i sedmih razreda s oko 1100 učenika u 15 osnovnih škola KKŽ, uz edukaciju 800 roditelja.

Spomenimo i kako su početnoj konferenciji prisustvovale županijske pročelnice Melita Ivančić, Ana Mušlek i Maja Blažek, ravnatelji županijskih zdravstvenih i drugih ustanova, brojni predstavnici škola uključenih u projekta te ostali uzvanici.

www.sjever.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.