Now Reading:
Europski je dan žrtava kaznenih djela: Saznajte gdje možete zatražiti besplatno psihološko i pravno savjetovanje
Full Article 3 minutes read

Europski je dan žrtava kaznenih djela: Saznajte gdje možete zatražiti besplatno psihološko i pravno savjetovanje

Danas se obilježava Europski dan žrtava kaznenih djela. Jedanaest organizacija civilnog društva obilježit će daj datum na način da će naglasiti i podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, a riječ je o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, koju čine organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinama svih kaznenih djela (i prekršajnih djela nasilja u obitelji) na području 17 županija u Hrvatskoj.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati bilo tko. Uz to, u mnogim slučajevima kaznena ili prekršajna djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih.

– Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške kako bi se to promijenilo – a prvenstveno umanjilo strah žrtava od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela –  pojašnjava Vendi Keserica Tomičić, voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ.

Na razini provedbe aktivnosti Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela od 1. siječnja 2018 do 31. prosinca 2022. ukupno je pruženo 28 160 različitih oblika usluga za 3340 korisnika/ca (83% Ž i 17% M). U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika/ca za 47% u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37%.

Podsjetimo, i na razini Krapinsko- zagorske županije postoji Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela te su sve usluge koje pružaju dostupne i besplatne svim žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluje 10 organizacija iz cijele Hrvatske, koje pokrivaju područje od 17 županija: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Varaždinska, Međimurska županija, Osječko- baranjska županija i Vukovarsko- srijemska županija; Centar za građanske inicijative Poreč – Istarska županija, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ – Požeško- slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija, Udruga “HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanjeljudskih prava – Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija, DEŠA-Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva – Dubrovačko-neretvanska županija, Informativno pravni centar – Brodsko-posavska županija i Sisačko- moslavačka županija, Udruga „ZvoniMir“ – Šibensko-kninska županija i Zadarska županija, Ženska grupa Karlovac „KORAK“ – Karlovačka i Ličko-senjska županija, S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja – Virovitičko-podravska županija, SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije – Krapinsko-zagorska županija.

www.sjever.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.