Now Reading:
Europski je dan žrtava kaznenih djela: Saznajte gdje možete zatražiti besplatno psihološko i pravno savjetovanje
Full Article 3 minutes read

Europski je dan žrtava kaznenih djela: Saznajte gdje možete zatražiti besplatno psihološko i pravno savjetovanje

Danas se obilježava Europski dan žrtava kaznenih djela. Jedanaest organizacija civilnog društva obilježit će daj datum na način da će naglasiti i podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, a riječ je o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, koju čine organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinama svih kaznenih djela (i prekršajnih djela nasilja u obitelji) na području 17 županija u Hrvatskoj.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati bilo tko. Uz to, u mnogim slučajevima kaznena ili prekršajna djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih.

– Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške kako bi se to promijenilo – a prvenstveno umanjilo strah žrtava od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela –  pojašnjava Vendi Keserica Tomičić, voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ.

Na razini provedbe aktivnosti Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela od 1. siječnja 2018 do 31. prosinca 2022. ukupno je pruženo 28 160 različitih oblika usluga za 3340 korisnika/ca (83% Ž i 17% M). U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika/ca za 47% u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37%.

Podsjetimo, i na razini Krapinsko- zagorske županije postoji Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela te su sve usluge koje pružaju dostupne i besplatne svim žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluje 10 organizacija iz cijele Hrvatske, koje pokrivaju područje od 17 županija: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Varaždinska, Međimurska županija, Osječko- baranjska županija i Vukovarsko- srijemska županija; Centar za građanske inicijative Poreč – Istarska županija, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ – Požeško- slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija, Udruga “HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanjeljudskih prava – Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija, DEŠA-Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva – Dubrovačko-neretvanska županija, Informativno pravni centar – Brodsko-posavska županija i Sisačko- moslavačka županija, Udruga „ZvoniMir“ – Šibensko-kninska županija i Zadarska županija, Ženska grupa Karlovac „KORAK“ – Karlovačka i Ličko-senjska županija, S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja – Virovitičko-podravska županija, SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije – Krapinsko-zagorska županija.

www.sjever.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.