Now Reading:
Danas je čista srijeda, počinje korizma: Vrijeme pokore, razmišljanja, nemrsa i posta
Full Article 2 minutes read

Danas je čista srijeda, počinje korizma: Vrijeme pokore, razmišljanja, nemrsa i posta

Danas je Pepelnica ili Čista Srijeda koja za kršćane označava početak korizme. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).

Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca. Naziv joj potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju.” Ponegdje se mogu čuti i riječi iz ranijih obrednika: “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”, piše Večernji list.

Pepeo je za ljude simbol prolaznosti, a kako nalaže Stari zavjet znak pokore, kajanja i poniznosti. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme ili masline blagoslovljenih na Cvjetnicu prethodne godine.

Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, zato se i naziva Čistom srijedom. Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

Čista srijeda dan je koji svojom simbolikom poziva ljude da sve više i više postaju Božja djeca, odnosno da kroz vrijeme korizme nastoje mijenjati vlastito ponašanje, i to posebno kroz dva vida: s jedne strane zauzetijim nastojanjem oko odbacivanja svih osobnih mana za koje čovjek osjeća da ga čine manje čovjekom.

Mnogi se uz post na Čistu srijedu početkom korizme odlučuje na dodatna odricanja tih 40 dana, do najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Čega god da ste se odlučili odreći nemojte se odreći dobrih dijela i ljubavi.

www.sjever.hr / www.večernji.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.