Now Reading:
Za vojnikinju koja je snimila trenutak potresa u zgradi MORH-a traže sedam mjeseci zatvora uvjetno
Full Article 2 minutes read

Za vojnikinju koja je snimila trenutak potresa u zgradi MORH-a traže sedam mjeseci zatvora uvjetno

vojska

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv 26-godišnje vojnikinje optužene za odavanje tajnih podataka.

Nju, naime, terete da je kao djelatna vojna osoba 30. prosinca 2020. godine s monitora u Nadzornom centru kompleksa MORH-a mobitelom snimila trenutak ‘petrinjskog potresa’ od 6,4 Richtera od dan ranije svjesna da je navedeni sustav na temelju Zakona o tajnosti podataka klasificiran stupnjem tajnosti “ograničeno” te da je dužna čuvati tajnost klasificiranog podatka, prenose 24sasta.

Tužiteljstvo tvrdi da je snimku preko WhatsAppa, na kojoj se navodno vidi da je vojnik na osiguranju gotovo stradao u potresu, proslijedila čistačici u MORH-u i članovima uže obitelji te time počinila kazneno djelo odavanje tajnih podataka.

Optužena vojnikinja priznala je da je poslala snimku objasnivši kako je zbog cijele situacije bila pod stresom i uplašena te snimku proslijedila ne razmišljajući da time čini kazneno djelo.

-Kao djelatna vojna osoba prošla je sigurnosno informiranje i bila upoznata s pravilima postupanja s klasificiranim i neklasificiranim podacima uključujući i zabranu snimanja službenih, odnosno klasificiranih podataka službenim monitorima u službenim prostorijama kao i zabranu dostavljanja takvih podataka osobama koje za to nisu ovlaštene ili javnosti – navela je tužiteljica u optužnici.

Od suda traži da se vojnikinja kazni sa sedam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, pišu 24sata.

www.sjever.hr / 24sata.hr
21.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.