Now Reading:
Velik iskorak u modernizaciji ZET-ovog voznog parka: u Zagreb stiglo još 20 novih autobusa
Full Article 3 minutes read

Velik iskorak u modernizaciji ZET-ovog voznog parka: u Zagreb stiglo još 20 novih autobusa

Isporukom posljednjih 20 zglobnih autobusa marke Mercedes-Benz, sufinanciranih iz Operativnog fonda Konkurentnost i kohezija u utorak je uspješno završen projekt “Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.”.

Autobuse je u pogonu u Podsusedu predstavio gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, u društvu potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, direktora ZET-a Marka Bogdanovića te zamjenice ravnatelja SAFU-a Željke Perić.

Ukupna vrijednost projekta je 24 milijuna eura, a nakon provedenog postupka javne nabave, ukupna vrijednost nabavljenih autobusa iznosi 21,4 milijuna eura. Ugovor je potpisan u lipnju 2021. godine između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i ZET-a.

Nastavno na ugovorenu vrijednost autobusa, prihvatljivi trošak iznosi 17,1 milijuna eura, od čega je 85 posto odnosno 14,5 milijuna eura bespovratnih sredstava, sufinanciranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok 15 posto troškova financira ZET.

U studenom 2022. godine javnosti je predstavljeno 20 niskopodnih autobusa proizvođača MAN i 25 poluniskopodnih autobusa proizvođača Iveco, a sada je isporučeno i posljednjih 20 zglobnih autobusa marke Mercedes-Benz kapaciteta 89 stajaćih i 41 sjedeće mjesto te jednim mjestom za smještaj invalidskih kolica ukupne vrijednosti 9,1 milijuna eura.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako je riječ o velikom i značajnom projektu za ZET i Grad Zagreb.

-Ovo su najmoderniji dizelski autobusi EURO VI norme, koji imaju najmanju emisiju stakleničkih plinova. Radi se o velikom iskoraku u modernizaciji voznog parka ZET-a, no ovo je ipak zadnji kontigent autobusa koje ZET nabavlja na klasična goriva. Sljedeći autobusi koje će ZET kupiti, bit će na alternativne izvore energije. Hoće li to biti vodik ili električna energija, ovisi o dogovoru s Ministarstvom – poručio je Tomašević.

Ministar Butković podsjetio je kako je od 2019. godine za ZET nabavljeno 109 autobusa i poručio kako će Ministarstvo biti saveznik svima koji rade na povećanju udobnosti i sigurnosti javnog prijevoza.

-Za nabavku autobusa na vodik ili električnih, ne samo u Zagrebu nego i u drugim gradovima, u budućnosti će biti na raspolaganju 120 milijuna eura – istaknuo je ministar Butković.

Nabavom novih autobusa, broj autobusa u voznom parku ZET-a se neće povećati, već se radi o modernizaciji, odnosno zamjeni starijih vozila novima.

Direktor ZET-a Bogdanović kazao je kako su novi zglobni autobusi zbog velikog kapaciteta bili nasušno potrebni ZET-u te najavio kako će ti autobusi odmah krenuti u promet na najfrekventnijim linijama.

-Ovi su autobusi opremljeni najmodernijom opremom, poput klime, video nadzora i platforme za invalidska kolica. Sada se okrećemo budućnosti i nabavci novih tramvaja i autobusa na alternativni pogon. Vjerujem kako će ovaj uspješno završeni projekt biti temelj uspješne suradnje i na projektima koji su tek pred nama – kazao je Bogdanović.

Foto: mmpi.gov.hr
www.sjever.hr / FB ZET
21.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.