Now Reading:
Sudovi u Zlataru i Varaždinu priznavali odluke suda iz Konga vezano uz posvojenje djece – evo koliko je takvih odluka doneseno
Full Article 3 minutes read

Sudovi u Zlataru i Varaždinu priznavali odluke suda iz Konga vezano uz posvojenje djece – evo koliko je takvih odluka doneseno

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Događaj je to koji već mjesecima zaokuplja pažnju javnosti u Hrvatskoj. Naime, optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

U međuvremenu četiri para iz Hrvatske sada čekaju već drugosudski postupak nakon što su prije desetak dana bili već nadomak odlaska iz Zambije. Sve je dodatno zakomplicirala i izjava ravnatelja zaduženog za zaštitu djece u kongoanskom ministarstvu za obitelj i djecu koji je naglasio da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz Demokratske Republike Kongo još od 2017.

No, sudovi u našoj zemlji u isto su vrijeme priznavali odluke kojima je u DR Kongo zasnovano posvojenje maloljetne djece i to sudovi sa sjevera Hrvatske, točnije sudovi u Zlataru i Varaždinu.

-U razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. Općinski sud u Zlataru priznao je 23 odluke kojima je u DR Kongo zasnovano posvojenje maloljetne djece. Priznanje strane sudske odluke je radnja kojom strana odluka dobiva pravni učinak na području Republike Hrvatske, odnosno smije se koristiti u pravnom prometu na području Republike Hrvatske. Pojedinačna posvojenja djece provedena su u Demokratskoj Republici Kongo.

Podnositelji su se obratili ovom sudu kao stvarno i mjesno nadležnom radi priznanja odluka o posvojenju Demokratske Republike Kongo – stoji u pojašnjenju Općinskog suda u Zlataru kojeg potpisuje sutkinja Aleksandra Leljak glasnogovornica suda.

Odgovor, doduše o nešto manjem broju priznavanja odluke, stigao je i sa Općinskog suda u Varaždinu.

U posljednjih deset godina, provedena su, po prijedlogu predlagatelja, četiri izvanparnična postupka, radi priznanja strane sudske odluke. U dva predmeta, stranu sudsku odluku donio je Dječji sud iz Demokratske Republike Kongo, u trećem predmetu stranu sudsku odluku donio je Sud mira u Lubumbashi-Kamalondo, Demokratska Republika Kongo, a u četvrtom predmetu, stranu sudsku odluku donio je Regionalni sud u Bissau, iz Republike Guine-Bissau.

– Strane sudske odluke koje je donio Dječji sud iz Demokratske Republike Kongo, priznate su kod ovog suda u tijeku 2022., strana sudska odluka koju je donio Sud mira, priznata je 2012., a strana sudska odluka koju je donio Regionalni sud u Bissau, priznata je 2016. – odgovor je glasnogovornice Općinskog suda u Varaždinu Snježane Lukač-Keretić.

www.sjever.hr
21.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.