Now Reading:
Sudovi u Zlataru i Varaždinu priznavali odluke suda iz Konga vezano uz posvojenje djece – evo koliko je takvih odluka doneseno
Full Article 3 minutes read

Sudovi u Zlataru i Varaždinu priznavali odluke suda iz Konga vezano uz posvojenje djece – evo koliko je takvih odluka doneseno

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Događaj je to koji već mjesecima zaokuplja pažnju javnosti u Hrvatskoj. Naime, optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

U međuvremenu četiri para iz Hrvatske sada čekaju već drugosudski postupak nakon što su prije desetak dana bili već nadomak odlaska iz Zambije. Sve je dodatno zakomplicirala i izjava ravnatelja zaduženog za zaštitu djece u kongoanskom ministarstvu za obitelj i djecu koji je naglasio da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz Demokratske Republike Kongo još od 2017.

No, sudovi u našoj zemlji u isto su vrijeme priznavali odluke kojima je u DR Kongo zasnovano posvojenje maloljetne djece i to sudovi sa sjevera Hrvatske, točnije sudovi u Zlataru i Varaždinu.

-U razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. Općinski sud u Zlataru priznao je 23 odluke kojima je u DR Kongo zasnovano posvojenje maloljetne djece. Priznanje strane sudske odluke je radnja kojom strana odluka dobiva pravni učinak na području Republike Hrvatske, odnosno smije se koristiti u pravnom prometu na području Republike Hrvatske. Pojedinačna posvojenja djece provedena su u Demokratskoj Republici Kongo.

Podnositelji su se obratili ovom sudu kao stvarno i mjesno nadležnom radi priznanja odluka o posvojenju Demokratske Republike Kongo – stoji u pojašnjenju Općinskog suda u Zlataru kojeg potpisuje sutkinja Aleksandra Leljak glasnogovornica suda.

Odgovor, doduše o nešto manjem broju priznavanja odluke, stigao je i sa Općinskog suda u Varaždinu.

U posljednjih deset godina, provedena su, po prijedlogu predlagatelja, četiri izvanparnična postupka, radi priznanja strane sudske odluke. U dva predmeta, stranu sudsku odluku donio je Dječji sud iz Demokratske Republike Kongo, u trećem predmetu stranu sudsku odluku donio je Sud mira u Lubumbashi-Kamalondo, Demokratska Republika Kongo, a u četvrtom predmetu, stranu sudsku odluku donio je Regionalni sud u Bissau, iz Republike Guine-Bissau.

– Strane sudske odluke koje je donio Dječji sud iz Demokratske Republike Kongo, priznate su kod ovog suda u tijeku 2022., strana sudska odluka koju je donio Sud mira, priznata je 2012., a strana sudska odluka koju je donio Regionalni sud u Bissau, priznata je 2016. – odgovor je glasnogovornice Općinskog suda u Varaždinu Snježane Lukač-Keretić.

www.sjever.hr
21.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.