Now Reading:
Nevjerojatni rezultati i uspjesi hrvatskih liječnika! Uništavanje tumora radiokiruškim zahvatima
Full Article 2 minutes read

Nevjerojatni rezultati i uspjesi hrvatskih liječnika! Uništavanje tumora radiokiruškim zahvatima

doktori

U specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb jedini u svijetu rade radiokirurške zahvate u općoj anesteziji te u samo jednom zahvatu ciljano uništavaju tumore, a da pritom ne zrače okolna tkiva i organe.

Dragan Schwarz, ravnatelj Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb kaže da ovaj postupak nije klasična kirurgija, a da su reakcije spektakularne.

Nema krvi, nema bola, nema dugotrajnog oporavka, nema postoperativnih komplikacija. Pacijenti dođu, inače se to uradi u jednoj frakciji u dolasku koji traje 45 minuta do sat i pol kako kod kojeg pacijenta, pacijenti nakon toga odlaze doma. Znači ovo je ambulantni zahvat – izjavio je Schwarz.

Suradnja s kolegama s elektrotehnike i računarstva pomaže im da budu precizniji i bez anestezije. Detektiraju organe koji se gibaju kako bi ih poštedjeli pri ciljanom uništavanja tumora. Također, surađuju s KB-om Merkur, a stručnjaci s radiokirurgije zajedno s liječnicima Merkura daju šansu za dulji život pacijentima oboljelima od rijetkog Klackinova tumora, donosi HRT.

-Mi smo sad napravili model da krenemo sa zračenjem radiokirurškim tretmanom gdje pacijent dobije ablativnu dozu koji je kandidat za transplantaciju i ima taj Klackinov tumor. Nakon toga ga mi stavimo na listu i nakon toga uspješno transplantiramo. Preživljenje je puno veće i puno bolje – kazao je Stipislav Jadrijević, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB Merkur.

Pacijent je u krilu robota, stručni tim s druge strane zida. Tim koji, uz najsuvremeniju tehnologiju, u borbi s rakom često pobjeđuje.

Foto: arhiva
sjever.hr/magazin.hrt.hr
21.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.