Now Reading:
Nevjerojatni rezultati i uspjesi hrvatskih liječnika! Uništavanje tumora radiokiruškim zahvatima
Full Article 2 minutes read

Nevjerojatni rezultati i uspjesi hrvatskih liječnika! Uništavanje tumora radiokiruškim zahvatima

doktori

U specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb jedini u svijetu rade radiokirurške zahvate u općoj anesteziji te u samo jednom zahvatu ciljano uništavaju tumore, a da pritom ne zrače okolna tkiva i organe.

Dragan Schwarz, ravnatelj Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb kaže da ovaj postupak nije klasična kirurgija, a da su reakcije spektakularne.

Nema krvi, nema bola, nema dugotrajnog oporavka, nema postoperativnih komplikacija. Pacijenti dođu, inače se to uradi u jednoj frakciji u dolasku koji traje 45 minuta do sat i pol kako kod kojeg pacijenta, pacijenti nakon toga odlaze doma. Znači ovo je ambulantni zahvat – izjavio je Schwarz.

Suradnja s kolegama s elektrotehnike i računarstva pomaže im da budu precizniji i bez anestezije. Detektiraju organe koji se gibaju kako bi ih poštedjeli pri ciljanom uništavanja tumora. Također, surađuju s KB-om Merkur, a stručnjaci s radiokirurgije zajedno s liječnicima Merkura daju šansu za dulji život pacijentima oboljelima od rijetkog Klackinova tumora, donosi HRT.

-Mi smo sad napravili model da krenemo sa zračenjem radiokirurškim tretmanom gdje pacijent dobije ablativnu dozu koji je kandidat za transplantaciju i ima taj Klackinov tumor. Nakon toga ga mi stavimo na listu i nakon toga uspješno transplantiramo. Preživljenje je puno veće i puno bolje – kazao je Stipislav Jadrijević, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB Merkur.

Pacijent je u krilu robota, stručni tim s druge strane zida. Tim koji, uz najsuvremeniju tehnologiju, u borbi s rakom često pobjeđuje.

Foto: arhiva
sjever.hr/magazin.hrt.hr
21.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.