Now Reading:
Udruga umirovljenika Općine Veliki Bukovec proslavila velikih četvrt stoljeća djelovanja, a planova za naredno razdoblje ne nedostaje
Full Article 4 minutes read

Udruga umirovljenika Općine Veliki Bukovec proslavila velikih četvrt stoljeća djelovanja, a planova za naredno razdoblje ne nedostaje

Jedna od najaktivnijih udruga na području Općine Veliki Bukovec u subotu je proslavila velikih četvrt stoljeća djelovanja. Riječ je o Udruzi umirovljenika koja kontinuirano broji 200-tinjak članova, a proslava 25. obljetnice bila je prilika za osvrt na proteklo razdoblje, najavu budućih planova i zahvalu svima koji su na bilo koji način doprinijeli njihovom radu.

Zahvalivši osnivačima, predsjednik Udruge Ljubomir Makar pojasnio je kako je Udruga umirovljenika nastala 2002. godine. Naime, umirovljenici iz Velikog Bukovca u samim su počecima bili uključeni u rad ludbreške Matice umirovljenika, da bi se potom 1998. godine odvojili u samostalni ogranak, a 2002. osnovali vlastitu udrugu na razini općine.

-Ova inicijativa došla je od našeg prvog predsjednika Franje Žardina kojeg je naslijedio Josip Križan, a potom ja, kao predsjednik u četvrtom mandatu – objasnio je Makar zahvalivši svim članovima koji su doprinijeli razvoju Udruge.

Iako je pandemija koronavirusa utjecala na njihovo djelovanje, Makar naglašava kako su se i u to vrijeme snalazili, pa je proteklo razdoblje bilo obilježeno čitavim nizom aktivnosti.

-Naše glavne aktivnosti odnose se na druženje s drugim udrugama s područja triju županija – Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke. Njegujemo odličnu suradnju sa svim udrugama koje su članice Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije i sa svima njima se družimo – rekao je Makar.

Upravo je uključivanje umirovljenika u društveni i sportski život i njihovo povezivanje s ostalim osobama treće životne dobi i glavni cilj Udruge umirovljenika, a sve kako ne bi bili zapostavljeni ili marginalizirani budući da oni koji su cijeli život radili, stvarali i gradili Općinu itekako imaju što za reći.

-Uz druženja, svake godine odlazimo na izlete i ljetovanja te provodimo razne sportske aktivnosti, sudjelujemo na sportskim susretima na nivou županije i u sportskim igrama udruga. Drago mi je što mogu reći da smo aktivni u svim disciplinama što pokazuje agilnost naših članova i članica – dodao je Makar naglasivši kako sa svim ovim aktivnostima nastavljaju i u narednom razdoblju u nadi da će biti samo još brojnije.

I suradnja s Općinom Veliki Bukovec također je izvrsna što je potvrdio i načelnik Franjo Vrbanić pohvalivši rad Udruge koja je aktivna na svim poljima društvenog života.

-Drago mi je što se konačno nakon tri godine moglo održati ovakvo druženje te se to poklopilo i s velikom obljetnicom njihovog osnivanja. Naravno, Općina Veliki Bukovec financijski podržava njihov rad te svake godine raspisujemo natječaj kojim se dodjeljuju sredstva udrugama, a imamo i natječaje za sufinanciranje ovakvih i sličnih događanja kroz određena pokroviteljstva ovisno o mogućnostima općinskog proračuna – rekao je Vrbanić.

Inače, uz sufinanciranje rada Udruge umirovljenika, Općina ne zaboravlja ni svoje najpotrebitije i najugroženije umirovljenike, pa im kroz razne mjere olakšava svakodnevni život.

-Imamo dosta mjera koje se tiču oslobađanja od plaćanja komunalne naknade, a također jednočlanim i dvočlanim obiteljima sufinanciramo i dio iznosa za odvoz otpada tako da u okviru svojih mogućnosti zaista pomažemo umirovljenicima – naglasio je Vrbanić.

Ovu veliku obljetnicu, članovima i predsjedniku Udruge čestitala je i Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije istaknuvši kako se radi o izuzetno aktivnoj udruzi koja sudjeluje u brojnim aktivnostima.

-Njihovi članovi sudjeluju i na Sportskim susretima umirovljenika, Umirovljeničkim kajkavijadama te na Danima starijih osoba, tako da su jako aktivni na razini županije. Savez se financira iz županijskog proračuna i ove smo godine dobili najviše sredstava dosad tako da smo prezadovoljni, kao i udruge s kojima njegujemo odličnu suradnju – rekla je Bahlen.

Svečana proslava 25. obljetnice bila je prilika i za dodjelu zahvalnica i priznanja članovima i svima koji su svojim radom i djelovanjem pridonijeli razvoju Udruge umirovljenika Veliki Bukovec.

www.sjever.hr
19.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.