Now Reading:
Smijeh, veselje i šarenilo maski zavladali Mihaljekovim Jarkom – nakon nekoliko pandemijskih godina dugogodišnja fašnička tradicija konačno je nastavljena!
Full Article 2 minutes read

Smijeh, veselje i šarenilo maski zavladali Mihaljekovim Jarkom – nakon nekoliko pandemijskih godina dugogodišnja fašnička tradicija konačno je nastavljena!

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Purger” te uz podršku Grada Krapine, u Mihaljekovom je Jarku, nakon nekoliko pandemijskih godina, konačno nastavljena dugogodišnja fašnička tradicija.

Naime, na veselje brojnih građana Krapine i mještana Mihaljekovog Jarka ove su nedjelje nakon pauze zbog epidemioloških mjera ulicama opet zavladale šarene, vesele i kreativne maske, a zadovoljstvo što se još jednom okupio velik broj sudionika izrazila je i Marta Obadić, predsjednica KUD-a „Purger”.

-Naša udruga promiče pokladne običaje i tradiciju još od 1998. godine. Zadnjih nekoliko godina ta tradicija bila je prekinuta zbog nesretnih događaja koji su obilježili našu zajednicu, no mi mladi odlučili smo preuzeti stvar u svoje ruke i vratiti tradiciju uz dozu modernog kako bi novi naraštaji mogli uživati u fašniku kao i mi nekad – objasnila je Obadić dodavši kako im je glavni cilj približiti djeci tradiciju kako bi se ona prenosila i dalje.

Tako se na ovogodišnjem Fašniku u Mihaljekovom Jarku okupilo 10-ak grupa, a organizatori su se uz bogat program i odličnu zabavu pobrinuli i za vrijedne nagrade. Naime, osim nezaobilaznog dijela svakog fašnika – fašničke povorke koja je prodefilirala ulicama mjesta i suđenja Fašniku kao glavnom krivcu za sve nedaće tijekom protekle godine, organizirana je i tombola na kojoj je troje sretnika osvojilo električni romobil, smart TV i tablet.

Uz glavne nagrade, organizatori su pripremili njih još šest koje su, između ostalog, sadržavale školski pribor i kino ulaznice. Cijeli program bio je usmjeren na one najmlađe kojima KUD „Purger” nastoji približiti fašničku tradiciju, pa su tako održani dječja predstava i dvije plesne točke, djeca su se mogla fotografirati sa štulašem, a oni nešto veći uživati u nastupu Carpona banda i Andrije Kosa.

-Cilj je da se ljudi podruže, da vratimo tradiciju i običaje kakvi su nekad bili jer rijetko kad vidimo djecu da idu po kućama i slično. Kada smo danas objesili Fašnika, djeca nisu ni znala što je to zbog čega je program usmjeren njima – poručila je Obadić.

www.sjever.hr
19.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.