Now Reading:
POHVALNO! Međimurska i Krapinsko – zagorska županija među prvih pet po izdvajanju za predškolsko obrazovanje
Full Article 3 minutes read

POHVALNO! Međimurska i Krapinsko – zagorska županija među prvih pet po izdvajanju za predškolsko obrazovanje

Iako predškolski odgoj i obrazovanje nisu u nadležnosti županija nego općina i gradova, više od polovice njih ipak izdvaja određena sredstva kojima pomažu u podizanju vrtićkih standarda, osiguravaju dodatne prostore, opremu ili usluge. Prema analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2021. godinu sredstva za vrtiće, odnosno predškolski odgoj, osiguralo je 12 županija, a među prvih pet koje se ističu po najvećim izdvajanjima smjestile su se i Krapinsko – zagorska te Međimurska županija.

Kako piše portal Župan.hr gledajući ulaganja u odnosu na broj djece, ponovo prednjači Splitsko-dalmatinska koja je u 2021. izdvojila po 821,22 kune po djetetu, Karlovačka 530,82 kune, Bjelovarsko-bilogorska 182,30, Krapinsko-zagorska 174,54 kune i Brodsko-posavska 173,24 kune. Iz proračuna to je u Splitsko-dalmatinskoj 0,66 posto, Karlovačkoj 0,17 posto, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj 0,06 posto te Bjelovarsko-bilogorskoj 0,05 posto.

U odnosu na godinu ranije, Međimurska županija bilježi porast izdvojenih sredstava za predškolsko obrazovanje od 14,44 posto. Naime, Međimurska županija izdvojila je iz proračuna 0,06 posto za predškolski odgoj u 2021. godini, 4,28 kuna po stanovniku te 14,44 posto više nego godinu prije.

Međimurska županija još uvijek je jedina u Hrvatskoj u kojoj se niz godina uspješno provodi projekt integracije djece s poteškoćama u razvoju te jedina županija u našoj zemlji koja osigurava sredstva za rad asistenta i u vrtićima. Prošle godine potpisan je ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava sa Savezom Prvi korak u čijem sastavu djeluje pet udruga koje okupljaju i djecu s različitim razvojnim problemima. Riječ je o Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID, zatim Udruzi slijepih Međimurske županije, Društvu osoba s tjelesnom invalidnošću, Udruzi za autizam Pogled i Udruzi za sindrom Down, piše Župan.hr.

– S obzirom da ne postoji zakonska regulativa kojom bi se osigurali asistenti u vrtićima, u Međimurskoj županiji ne odustajemo od modela kojim je stvoren nadstandard usmjeren prema najmlađima i najranjivijima u populaciji. Ugovorom sklopljenim prošle godine, primjerice, osigurano je ulaganje više od pola milijuna kuna, a u model sufinanciranja, uz Županiju, uključeni su međimurski gradovi i općine. Ovakav oblik suradnje svijetli je primjer javno-civilnog partnerstva s ciljem podizanja razine ravnopravnosti svakog člana društva i postizanja jednakosti u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava. Voditelji udruga kao i roditelji djece s poteškoćama u razvoju svjedoče o neprocjenjivosti pomoći i podrške koju asistenti unose u njihov život i razvoj njihove djece. Od 2015. godine do danas samo za navedeni program Međimurska županija izdvojila je oko 2,5 milijuna kuna, uloženih u integraciju 300-tinjak djece s teškoćama u razvoju – za portal Župan.hr rekli su iz Županije.

U protekloj godini od 19 projekata za izgradnju i dogradnju vrtića, prijavljenih u programe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 17 ih je dobilo odluke o financiranju, a vrijednost projekata iznosi više od 78 milijuna kuna.

Do prošle godine sredstvima EU fondova diljem Međimurja izgrađeno je ili obnovljeno 13 vrtića, a izgradnjom i dogradnjom novih 17 vrtića u potpunosti će se zadovoljiti kapaciteti uključivanja više od 1.000 djece u vrtićki i predškolski odgoj.

Vrijednim se u praksi, o čemu svjedoče roditelji i odgajatelji, pokazala mjera u sklopu koje je značajan broj vrtića diljem Međimurske županije uveo produljeno radno vrijeme, a neki od njih i do 20:00 sati, što uvelike pomaže roditeljima da lakše usklade profesionalne obveze i obiteljski život.

Foto: Arhiva

www.sjever.hr / www.župan.hr
19.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.