Now Reading:
Pala vlast u Općini Lobor – zavladale maškare po 127. put!
Full Article 3 minutes read

Pala vlast u Općini Lobor – zavladale maškare po 127. put!

U skladu s najdužom tradicijom u Hrvatskom zagorju, građani Slobodne Fašinjske Republike Loborske i ovog su vikenda, po 127. puta preuzeli vlast u Loboru. Naime, održan je Loborski Fašinjek koji je na ulice izvukao mnogobrojne mještane i njihove goste.

Tradicija ove vesele manifestacije ponovno je uspješno održana u organizaciji Općine Lobor i KUD-a Lobor, a sve je započelo formiranjem fašničke povorke u centru Lobora, odakle se krenulo prema Loborgradu po mladu. Održani su tradicionalni fašnički svatovi, a čitanjem optužnice osuđen je i spaljen Fašnik kao glavni krivac za sve loše što se dogodilo u protekloj godini.

Upravo je tako izgledalo fašničko slavlje u Loboru davnih godina, a potvrdila je to i predsjednica Kulturno umjetničkog društva Lobor, Sabina Hubak dodavši kako je nekada Loborski Fašinjek bio najpoznatija manifestacija u Zagorju.

-Odlučili smo oživjeti te naše običaje, prvenstveno kako bi mladi vidjeli kako je to nekada izgledalo, ali i kako bi se nešto stariji mještani prisjetili tih lijepih dana – rekla je Hubak.

Podršku brojnim maškarama, kao i održavanju loborskih običaja svojim je prisustvom dala i načelnica Ljubica Jembrih izrazivši zadovoljstvo što je nastavljena tradicija stara više od 120 godina.

-Nikako ne smijemo zaboraviti na tradicionalne običaje koje su njegovali naši stari i upravo je na nama obaveza da ih prenosimo s koljena na koljeno, upoznajući naše najmlađe s njima. Nažalost, posljednje dvije, tri godine zbog epidemije korone fašnik nismo mogli održati u punom obimu, ali najbitnije je da nismo ni prekinuli njegovo održavanje. Naime, uvijek smo se nekako snašli i prilagodili uvjetima koji su nas u tom trenutku zatekli. I upravo ova današnja povorka s brojnim traktorima i prikolicama te veselim maškarama rezultat je naše upornosti i neodustajanja od tradicije – pojasnila je načelnica Jembrih zahvalivši se KUD-u Lobor i svim ostalim loborskim udrugama koje su se uključile u organizaciju ovog veselog događanja.

-Hvala im od srca što podržavaju ovu našu manifestaciju – poručila je načelnica te pozvala sve zainteresirane da im se pridruže na sam Fašnik kada će ulice Lobora okupirati oni najmlađi.

Naime, i ove će godine biti organiziran izbor za najljepšu malu masku te dječja povorka koji će se održati u utorak u Društvenom domu Lobor. Formiranje povorke zakazano je u 15.30, dok će od 16 sati biti predstavljanje maski.

Za najmlađe su osigurane i nagrade za najoriginalnije grupne i najoriginalnije pojedinačne maske!

www.sjever.hr
18.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.