Now Reading:
Međimurska županija prepoznaje važnost svojih udruga za koje je namijenjeno 387 000 eura, Posavec: Svaka aktivnost iznjedri rezultate i čini zajednicu snažnijom!
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija prepoznaje važnost svojih udruga za koje je namijenjeno 387 000 eura, Posavec: Svaka aktivnost iznjedri rezultate i čini zajednicu snažnijom!

Međimurska županija osigurala je 387 tisuća eura, odnosno oko 3 milijuna kuna za (su)financiranje programa i projekata sportskih udruga, udruga civilnog društva i programa iz područja poljoprivrede i šumarstva u 2023. godini.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako su s ciljem osnaživanja zajednice, s objavom natječaja krenuli nešto ranije nego prethodnih godina.

– Naša temeljna politika je da se u gradnji infrastrukture i realizaciji brojnih projekata koristimo većim dijelom europska sredstva, a da se onda u izvornom prihodu županijskog proračuna u što većoj mjeri usmjerimo prema našim građanima koji su okupljeni u društva, udruge, zajednice i na taj način potaknemo njihovu aktivnost. Posljedica i rezultat je da nam što više građana bude uključeno. Tako ćemo u tri dijela raspisati natječaj za naše udruge. Riječ je o natječaju za udruge civilnog društva, natječaju za sportske udruge i natječaju za one koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom – izvijestio je župan te dodao kako će javni pozivi biti otvoreni 30-ak dana kako bi svi stigli prikupiti potrebnu dokumentaciju kako bi do kraja ožujka to mogli realizirati.

Podsjetio je kako Županija osim udruga civilnog društva, udruga umirovljenika, branitelja, sportskih udruga, udruga poljoprivredne proizvodnje i dalje nastavlja sa stipendiranjem učenika, financiranjem asistenata u vrtićima i školama, podržavanjem kulturnih aktivnosti i osoba s invaliditetom kroz niz programa koji nisu obuhvaćeni ovim natječajem.

– Tih 3 milijuna kuna nije ukupna vrijednost nego je to puno više, ali drago nam je da nam se jave i da su aktivne i da u tom segmentu možemo biti primjer dobre prakse jer svaka aktivnost iznjedri i neke rezultate čime je cijela zajednica jača i snažnija – zaključio je.

Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam kazao je kako je za natječaj financiranja programa i projekta udruga iz područja poljoprivrede i šumarstva ovim natječajem osigurano 26 500 eura.

-Minimalni iznos je 265 eura, a maksimalni iznos 2.654 eura, odnosno do maksimalno 80% od ukupno prihvatljivih aktivnosti – rekao je Radanović.

Za Upravni odjel za civilno društvo i ljudska prava za koji je zadužena Maja Odrčić Mikulić provodit će se natječaj vrijedan 161 000 eura.

– Putem ovog natječaja realizirati će se i županijski ciljevi navedeni u strateškim i planskim dokumentima u prioritetnim područjima, a odnose se na potrošače, branitelje i njihove obitelji, umirovljenike, osobe s invaliditetom, djecu i mlade. Natječajem će se osigurati kvalitetnija podrška udrugama koje svoje aktivnosti prilagođavaju stvarnim potrebama građana te se na taj način širi utjecaj udruga. Najmanji iznos koji će udruga moći tražiti je 400 eura, a najveći iznos potpore iznosi 19 tisuća eura. Očekujemo da ćemo potpisati ugovore sa 55 udruga s područja županije – kazala je pročelnica Odčić Mikulić.

Nives Kolarić Strah, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport rekla je kako je ovim natječajem za zadovoljavanje javnih potreba u sportu u ovoj godini osigurano 199 500 eura, a ta će sredstva usmjeriti na ulaganja u sportaše, očuvanje i unaprjeđivanje sporta što će posljedično doprinijeti još boljem ugledu Županije.

-Samim javnim pozivom bit će obuhvaćeni rekreativni i amaterski sport te financiranje sportskih manifestacija čiji je cilj razvoj sporta i sportske rekreacije na području Međimurske županije. Očekujemo velik odaziv sportskih udruga, a mogu se prijaviti sve sportske udruge sa sjedištem u Međimurskoj županiji koje imaju registriranu sportsku djelatnost – kazala je Kolarić Strah.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Međimurske županije Mato Kljajić naglasio je velik značaj sporta za Međimurje koje je prošle godine ponosno nosilo titulu Europske regije sporta.

– U suradnji s Međimurskom županijom i županom Matijom Posavcem imamo maksimalnu podršku i sva sredstva koja dobivamo vjerujem da su u maksimalnom iznosu koliko se može izdvojiti – rekao je Kljajić.

Pozivi za navedena područja bit će raspisani tijekom današnjeg dana i ostaju otvoreni do 20. ožujka.

abrkic/sjever.hr
17.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.