Now Reading:
Gospodarska škola Varaždin nastavila s promocijom tradicijskih namirnica varaždinskog kraja – mirisi sarme i varaždinskog zelja proširili se školom
Full Article 3 minutes read

Gospodarska škola Varaždin nastavila s promocijom tradicijskih namirnica varaždinskog kraja – mirisi sarme i varaždinskog zelja proširili se školom

U petak je Gospodarska škola Varaždin, u suradnji s OPG-om Cafuk i Varaždinskom županijom, organizirala manifestaciju “Zelje na veselje”. Učenici Gospodarske škole Varaždin pripremili su jela u kojima je glavni sastojak varaždinsko zelje, a namirnice za pripremu jela osigurala je Marija Cafuk.

Samom obilježavanju manifestacije prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek koji je utvrdio kako je važno da mladi preuzimaju iskustva starijih, uče i primjenjuju ih dalje u životu. Na taj način varaždinski tradicionalni proizvodi, poput heljde, bučina ulja i varaždinskog zelja, nastavljaju svoj suživot sa svim građanima Županije.

-Da bi neki proizvod živio u svom narodu, nije dovoljno imati ga na papiru ili u obliku knjige, već on mora biti suživot čovjeka i prirode, te je ovo samo nastavak jedne tradicije stare preko 200,300 godina. Važno nam je da je varaždinsko zelje ušlo i u škole te nam je drago da Gospodarska škola Varaždin to radi zadnjih par godina i naravno da ćemo nastaviti podržavati taj projekt – izjavio je Vincek.

Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja koje je već pet godina označeno europskom oznakom, donirala je za manifestaciju “Zelje na veselje” i bučine koštice i krumpir, uz varaždinsko zelje.

-Već više godina u ovo vrijeme s učenicima Gospodarske škole provodimo ovaj projekt u kojem oni pripremaju hranu od proizvoda koji su izrasli na našim poljima kako bi vidjeli da je to drugačije od onog što možemo kupiti u dućanu te kako bi vidjeli da je varaždinsko zelje najbolje za pravljenje sarme. Ono je savitljivo, tanko i domaćice ga jako vole – rekla je Cafuk.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, Jasminka Kelemen, izjavila je kako je “Zelje na veselje” promocija jedne autohtone zajednice i promocija suradnje s OPG-om Cafuk. Spajanjem lokalnih namirnica s modernim načinom pripreme hrane je ono što učenicima Gospodarske škole Varaždin pokušavaju prenijeti.

-Kuhanje i priprema hrane od sezonskih namirnica obogaćuje nastavu i praksu naših učenika. Na natjecanjima koji su lokalnog, državnog, ali i međunarodnog karaktera te kroz razne projekte na kojima naši učenici sudjeluju, oni upoznavaju i promoviraju namirnice našeg kraja i našu školu, ali i sebe i svoj rad – istaknula je Kelemen.

Nevenka Bosiljnastavnica kuharstva u Gospodarskoj školi Varaždin ističe kako kroz cijelu godinu učenici koriste tradicijske namirnice te ih samim time i promoviraju.

-Današnji zadatak bila je naša tradicijaregionalne namirnice, a fokusirali smo se na namirnice OPG-a Cafuk – Varaždinsko zelje, hajdinska kaša, krumpir, svježe zelje i prema tome smislili jela koja su jako fina i koja prezentiramo učenicima kako bismo ih naviknuli na naše namirnice. Ovo je klasika na jedan moderniji način – izjavila je Bosilj.

Učenici su za okupljene pripremili sarmu, restani krumpir, krpice sa zeljem i heljdinu kašu s dinstanim kiselim zeljem, peciva s bučinim uljem i sjemenkama, salate od crvenog i bijelog kupusa u kombinaciji s mrkvom začinjene s vrhnjem, majonezom i obogaćene s jajima te štrukle s krumpirom, zeljem i keljem.

mdjak/sjever.hr
17.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.