Now Reading:
FOTO/VIDEO Veselo, razigrano, šareno, raspjevano – Fašnik u Cestici (opet) opravdao očekivanja!
Full Article 3 minutes read

FOTO/VIDEO Veselo, razigrano, šareno, raspjevano – Fašnik u Cestici (opet) opravdao očekivanja!

Mnoštvo velikih i malih maskiranih sudionika Fašnika u Cestici u petak se dobro potrudilo bukom, pjesmom i plesom te šarenim maskama otjerati sve ono loše što je obilježilo godinu od lanjskog fašnika.

Uspjeli su u tome, nastavivši tradiciju koja u Cestici traje gotovo cijelo desetljeće i koja se pokazala i kao dobra turistička priča u organizaciji Udruge tradicijskih običaja Pingo te uz sponzorstvo Općine Cestica.

Na ulicama Radovca, Križovljana i Cestice bilo je doista veselo, nezaboravno, pa ni cestički načelnik Mirko Korotaj nije krio zadovoljstvo.

-Na području općine Cestica kroz cijelu godinu imamo brojna događanja, a jedan u nizu događaja je i već poznati fašnik koji je tradicija naših mještana i naše Općine. Fašnik inače tjera sve loše što je bilo, okrećemo se proljeću – ljepšem i boljem. U Cestici je uvijek nešto bolje i ljepše pa tako to jedno s drugim povezujemo. Kaže se “oni koji su ludi, luduju cijelu godinu, a pametni samo na Fašnik” – rekao je Korotaj.

Načelnik je dodao da mještani žive za taj dan i fašničku povorku.
-Radi puno događaja kojih ima u susjednim mjestima i općinama, mi se okupljamo petkom prije samog fašnika. Naši mještani će okupljene počastiti i krafnama i vinom i sa svime onim što ide uz jedan dobar “štimung”, Zabavljajte se za fašnik i fašničku povorku, a cijelu godinu radite – poručio je Korotaj koji, osim načelničke funkcije, obnaša i dužnost prvog predsjednika Turističke zajednice Sjever Zagorja.

A na Fašniku u Cestici bila je i direktorica TZ, Mirjana Koledić koja je podsjetila da su neke od općina koje su udružene u Zajednicu, poput Petrijanca i Vinice, fašnički dio već odradile.

-Sada je došlo vrijeme i za ovaj međunarodni fašnik u Cestici na kojem sudjeluje 30-ak grupa iz drugih županija, iz Slovenije i susjednih općina. Veselimo se, ljudi se druže i nadamo se da će se ova tradicija nastaviti. Svaki događaj u zimskom periodu je dobar, posebice ovdje u Cestici u koju više od 60 posto grupa dolazi iz Slovenije. Nije to samo Fašnik, već mi koristimo svaki trenutak da promoviramo naš kraj, izmijenimo iskustva – kazala je Koledić.

Uz fašnik su nezaobilazne krafne, ali to nije sve što je danas ponuđeno sudionicima i posjetiteljima u Cestici i okolnim mjestima.
-Krafne su prigodan specijalitet za ovo pokladno vrijeme, ali ovdje na Cestici nezaobilazni su dobra hrana i posebno kvalitetna vina jer naši vinari imaju doista puno toga za ponuditi – rekla je Koledić.

Valerija Škrinjar, predsjednica Udruge Pingo podsjetila je da Udruga ove godine obilježava deset godina svoga postojanja.

-Odlučili smo izvaditi sve kostime iz kofera i pokazati koliko smo kreativni. Naša udruga aktivno radi cijele godine, surađuje na svim karnevalima diljem Slovenije i drugdje. Njegujemo dobre prijateljske odnose s drugim udrugama, pogotovo onima iz Slovenije i iz susjednih općina. Zahvaljujući tome, k nama su danas stigle grupe iz Slovenije i Međimurja te iz Ivanca, Petrijanca i Sračinca, a tu su i najmlađe maškare iz dječjeg vrtića Zeko i Osnovne škole Cestica – rekla je Škrinjar.

Puno maskiranih i puno dobre zabave – da je doista bilo tako, uvjerite se pregledom fotogalerije koju donosimo u nastavku:

a.kučić/sjever.hr
17.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.