Now Reading:
U Kumrovcu otvoren novouređeni logopedski kabinet – Načelnik Šplajt zahvalio Županiji na pomoći i zaključio: Relativno malim sredstvima napravili smo dobar posao
Full Article 5 minutes read

U Kumrovcu otvoren novouređeni logopedski kabinet – Načelnik Šplajt zahvalio Županiji na pomoći i zaključio: Relativno malim sredstvima napravili smo dobar posao

Govorno-jezične teškoće su među najučestalijim teškoćama koje se javljaju kod djece u vrtićkoj dobi, stoga je iz godine u godinu potreba za logopedima i adekvatno uređenim logopedskim kabinetima sve veća.

Stanovnicima Općine Kumrovec i susjednih mjesta od sada će na raspolaganju biti suvremeno opremljen logopedski kabinet u Osnovnoj školi Josipa Broza u Kumrovcu. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 80 tisuća kuna, a u građevinskim radovima i opremanju financijskim su sredstvima pomogle Krapinsko-zagorska županija i Općina Kumrovec.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug naglasila je kako ovaj logopedski kabinet nije prvi čije je otvorenje podržala Krapinsko-zagorska županija.

-Isto takav model organiziranja rada kabineta na način da se financira sredstvima dviju ili više jedinica lokalne samouprave u zadnjih desetak godina osnovan je u nekoliko jedinica, a Krapinsko-zagorska županija nastoji svaki od njih poduprijeti na način da pomogne oko samog ustrojavanja, nabavke opreme koja je potrebna za početak rada kabineta. Nastojimo pružati podršku i ako se ukaže potreba kasnije, tijekom rada kabineta – rekla je Gregurović Šanjug.

Istaknula je da je izuzetno važno da su kabineti i u ovakvim malim sredinama gdje je usluga dostupnija roditeljima i gdje mogu lakše organizirati svoje vrijeme, kontinuitet dolaska i gdje su kabineti namijenjeni manjem broju djece pa nema listi čekanja.

-Potrebe za logopedskim kabinetima sve su veće. Imamo sve više djece s govorno-jezičnim teškoćama u općoj populaciji, a prepoznavanje takvih teškoća puno je veće. Bez obzira na sve veći broj logopedskih kabineta i logopeda, potrebe su još uvijek velike i ne uspijevamo ih dosegnuti, a u zadnje vrijeme problem je i nedostatak stručnjaka. Zato Krapinsko-zagorska županija stipendira logopede kao deficitarno zanimanje, kako bi potaknuli što više mladih da se odlučuju za ovu struku i da osiguramo dostupnu uslugu – izjavila je pročelnica dodajući da raste potreba i za podrškom iz područja rane intervencije.

-Proteklih godina, Županija je uložila značajna sredstva za opremanje, početak rada i financiranje rada Kabineta za ranu intervenciju koji djeluje u sklopu Centra za odgoj Krapinske Toplice. Tu je i sufinanciranje jedne dodatne predškolske skupine, stručnjaka koji rade u predškolskoj skupini pri Centru gdje su liste čekanja svedene na minimum. Djeca s teškoćama pokrivena su predškolskim programom, a s druge strane imamo ranu detekciju teškoća i samim time otvara se put za podršku – zaključila je Gregurović Šanjug.

I Općina i Županija uložile su sredstva kako bi logopedski kabinet profunkcionirao, a načelnik Robert Šplajt istaknuo je da bi Ministarstvo obrazovanja trebalo imati više sluha ne samo za logopeda, nego za sve službe koje su potrebne da bi djeca imala bolje uvjete za rad.

-Pogotovo za djecu s kojom se treba malo više raditi. Ovo je svakodnevna potreba, sve se prepušta općinama i gradovima da odluče hoće li imati logopeda, hoće li ga moći plaćati. Županija ne plaća logopeda, nego samo oprema logopedske urede, a sva priča ostaje na lokalnim upravama – rekao je Šplajt.

Naglasio je kako smatra da je relativno malim sredstvima napravljen dobar posao.

-Ovo nije prvi projekt koji Općina podržava. Već smo puno projekata odradili u zadnjih šest godina mog mandata, direktno iz općinskog proračuna ili indirektno preko Ministarstva obrazovanja i to se vidi. Od škole za život, energetske obnove osnovnih škola, opremanja školske dvorane…Vidi se da se u ovu instituciju obrazovanja puno investira, a nama se vraća kroz to što imamo pun vrtić djece i pristojno popunjenu školu – rekao je Šplajt.

Dodao je kako je cilj zaposliti logopeda na puno radno vrijeme, ali da je trenutno to financijski nemoguće.

-Naglasio sam da općina Kumrovec pokriva sve troškove logopeda, uz sufinanciranje općine Zagorska sela, jer djeca iz Zagorskih sela idu tu u školu i vrtić, ali trenutno ne možemo imati logopeda na puno radno vrijeme. Sretni smo što ga imamo na četiri sata, ali to nije dovoljno! Međutim, financijski to trenutno ne možemo izdržati – kazao je načelnik Šplajt.

Maja Preglej, ravnateljica OŠ Josipa Broza u Kumrovcu naglasila je kako je logopedski kabinet opremljen u suradnji s Dječjim vrtićem Jaglac.

-Iznimno nam je zadovoljstvo što smo realizirali ovaj projekt. Pokazala se potreba za prostorom u kojem će boraviti logopedica iz vrtića i zaključili smo da će najbolje biti da to bude ovdje kod nas u školi. Krapinsko-zagorska županija pokazala je dobru volju da nas u tome podrži, što su i učinili i pomogli nam u opremanju kabineta, dok je Općina Kumrovec omogućila da završimo kabinet s građevinske strane – rekla je Preglej.

Od ideje do realizacije prošlo je šest mjeseci, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića „Jaglac” Jelena Bašić.

-Zahvalni smo što nam je u samom startu Općina Kumrovec izašla u susret, pružila nam financijsku pomoć koja nam je izuzetno bitna jer bez toga ne bismo mogli puno projekata ostvariti. Posebno nam su nam važni partnerstvo i suradnja s našom osnovnom školom. Mi smo odvojene ustanove pod istim krovom, ali djelujemo i dišemo kao jedna ustanova, što smatram velikim benefitom za naše krajnje korisnike koji u dvije ustanove imaju sve što trebaju imati – naglasila je Bašić.

Logopedski kabinet zasad radi tri dana u tjednu, vrtićkih je korisnika 20-ak, a školskih desetak.

a.kučić/sjever.hr
15.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.