Now Reading:
Na odlično posjećenom predavanju u Maruševcu LAG Sjeverozapad najavio raspisivanje novog natječaja za male poljoprivrednike
Full Article 3 minutes read

Na odlično posjećenom predavanju u Maruševcu LAG Sjeverozapad najavio raspisivanje novog natječaja za male poljoprivrednike

Na odlično posjećenom predavanju za poljoprivrednike, koje su u Maruševcu organizirali Općina Maruševec i Ministarstvo poljoprivrede, najavljeno je da će Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad početkom ožujka raspisati još jedan, već treći natječaj za Tip operacije 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Nakon pozdravnih riječi načelnika Općine Maruševec Marija Klapše, koji je tom prigodom najavio skori općinski natječaj za poljoprivrednike, na predavanju su o novom programskom razdoblju te uvjetima za ostvarivanje potpora kao i obvezama korisnika u novom programskom razdoblju do 2027. godine govorile Mara Bogović i Jelena Stipetić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede.

Na predavanju je Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad, najavio kako će već u ožujku ova lokalna akcijska grupa raspisati novi natječaj za male poljoprivrednike.

-Za ovaj, treći LAG natječaj namijenjeno je 90 tisuća eura, što će biti dostatno za šest projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva ili samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Potpora malim poljoprivrednih gospodarstvima će i ovoga puta biti dodijeljena u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti za modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno, za povećanje proizvodnog kapaciteta. Visina potpore po projektu iznosit će 15 tisuća eura – istaknuo je na predavanju Emil Tkalec, menadžer ove lokalne akcijske grupe.

Intenzitet ove potpore ponovo će biti sto posto, a za ta bespovratna sredstva LAG-a mali poljoprivredni proizvođači moći će kupiti domaće životinje, višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijal, moći će graditi i opremati gospodarske objekte, kupiti poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu, podizati ili rekonstruirati višegodišnje nasade, graditi i opremati objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ali i stjecati potrebna stručna znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

-Natječaj koji ćemo raspisati u ožujku je vrlo sličan ranijim natječajima koje smo raspisivali za male poljoprivredne proizvođače. No, sada korisnicima neće biti dozvoljena kupnja rabljene poljoprivredne mehanizacije, što je prije bilo moguće. Korisnici će i dalje moći kupovati rabljene traktore, no on neće smjeti biti stariji od deset godina – upozorio je Tkalec te naglasio da će novi natječaj biti objavljen na mrežnoj stranici LAG-a Sjeverozapad – www. lagsz.hr.

Na predavanju u Maruševcu je o važnosti analize tla i vode govorio Josip Borak iz tvrtke Agrodata, Amalka Vukelić iz tvrtke Andermatt BIOinput je predstavila ekološki prihvatljive mjere za suzbijanje štetnika i bolesti, dok je o mogućnostima osiguranja poljoprivrednih površina govorio Tomislav Lazar iz osiguravateljne agencije 10X.

www.sjever.hr
15.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.