Now Reading:
Dodijeljene nagrade sudionicima projekta Promicanje istine o Domovinskom ratu – u kipu “palog” branitelja naslonjenog na zid očituje se sva tuga i jad Domovinskog rata
Full Article 2 minutes read

Dodijeljene nagrade sudionicima projekta Promicanje istine o Domovinskom ratu – u kipu “palog” branitelja naslonjenog na zid očituje se sva tuga i jad Domovinskog rata

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, u utorak je u Gradskoj knjižnici u Zaboku održana svečana dodjela nagrada i priznanja sudionicima likovno-literarnog natječaja Promicanje istine o Domovinskom ratu koji udruga Baruni provodi već 9 godina. Likovno-literarni natječaj vezan je uz očuvanje digniteta Domovinskog rata, a osim Domovinskog rata, teme su i tolerancija, mir i poštivanje različitosti.

Udruga Baruni osnovana je 2012. godine, a kako kaže tajnik Udruge Radmil Pavelić Paraga, s predavanjima u školama o promicanju istine o Domovinskom ratu započeli su prije deset godina odnosno 2013. godine.

-Ove godine u projektima sudjelovale su 33 škole, 37 mentora i 1000 učenika, a pristiglo je gotovo 220 radova. Dobitnica prve nagrade u kategoriji srednjih škola je Laura Završki koja je već treći put osvojila prvu nagradu – kazao je Paraga.

Iako u protekle dvije godine nisu mogli održati svečanu dodjelu nagrada i priznanja, projekt se uspješno nastavio provoditi i članovi Udruge obilazili su škole i svim dobitnicima osobno uručili nagrade. Velikim brojem radova najviše dominira vukovarski Vodotoranj.

Na dodjeli nagrada nazočio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je istaknuo kako sam broj učenika koji sudjeluju u projektu govori dovoljno koliko je on potreban kako bi mladi znali istinu o Domovinskom ratu.

-Svi koju su sudjelovali u ovom projektu prepoznali su što su Baruni htjeli poručiti, a osim širenja istine o Domovinskom ratu, zalažu se za širenje mira, tolerancije, demokracije u društvu. Nitko ne može bolje prenijeti istinu od onih koji su sami sudjelovali u ratu i svoja predavanja održavaju na temelju svojih vlastitih iskustava i s osjećajem koji samo oni mogu prenijeti – dodao je župan.

Jedan od nagrađenih je i Tomislav Tovernić, učenik 3. razreda industrijskog dizajna u ŠUDIGO-u Zabok koji je rekao kako na ovom natječaju sudjeluje od osnovne škole kada je napravio mali strip o Domovinskom ratu. Ove godine je izradio kip palog branitelja naslonjenog na zid, uništene odjeće. Kako je rekao Tomislav, u njegovom položaju očituje se tuga Domovinskog rata i jad koji se osjećao tijekom samog rata.

msopek/sjever.hr 14.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.