Now Reading:
Dodijeljene nagrade sudionicima projekta Promicanje istine o Domovinskom ratu – u kipu “palog” branitelja naslonjenog na zid očituje se sva tuga i jad Domovinskog rata
Full Article 2 minutes read

Dodijeljene nagrade sudionicima projekta Promicanje istine o Domovinskom ratu – u kipu “palog” branitelja naslonjenog na zid očituje se sva tuga i jad Domovinskog rata

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, u utorak je u Gradskoj knjižnici u Zaboku održana svečana dodjela nagrada i priznanja sudionicima likovno-literarnog natječaja Promicanje istine o Domovinskom ratu koji udruga Baruni provodi već 9 godina. Likovno-literarni natječaj vezan je uz očuvanje digniteta Domovinskog rata, a osim Domovinskog rata, teme su i tolerancija, mir i poštivanje različitosti.

Udruga Baruni osnovana je 2012. godine, a kako kaže tajnik Udruge Radmil Pavelić Paraga, s predavanjima u školama o promicanju istine o Domovinskom ratu započeli su prije deset godina odnosno 2013. godine.

-Ove godine u projektima sudjelovale su 33 škole, 37 mentora i 1000 učenika, a pristiglo je gotovo 220 radova. Dobitnica prve nagrade u kategoriji srednjih škola je Laura Završki koja je već treći put osvojila prvu nagradu – kazao je Paraga.

Iako u protekle dvije godine nisu mogli održati svečanu dodjelu nagrada i priznanja, projekt se uspješno nastavio provoditi i članovi Udruge obilazili su škole i svim dobitnicima osobno uručili nagrade. Velikim brojem radova najviše dominira vukovarski Vodotoranj.

Na dodjeli nagrada nazočio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je istaknuo kako sam broj učenika koji sudjeluju u projektu govori dovoljno koliko je on potreban kako bi mladi znali istinu o Domovinskom ratu.

-Svi koju su sudjelovali u ovom projektu prepoznali su što su Baruni htjeli poručiti, a osim širenja istine o Domovinskom ratu, zalažu se za širenje mira, tolerancije, demokracije u društvu. Nitko ne može bolje prenijeti istinu od onih koji su sami sudjelovali u ratu i svoja predavanja održavaju na temelju svojih vlastitih iskustava i s osjećajem koji samo oni mogu prenijeti – dodao je župan.

Jedan od nagrađenih je i Tomislav Tovernić, učenik 3. razreda industrijskog dizajna u ŠUDIGO-u Zabok koji je rekao kako na ovom natječaju sudjeluje od osnovne škole kada je napravio mali strip o Domovinskom ratu. Ove godine je izradio kip palog branitelja naslonjenog na zid, uništene odjeće. Kako je rekao Tomislav, u njegovom položaju očituje se tuga Domovinskog rata i jad koji se osjećao tijekom samog rata.

msopek/sjever.hr 14.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.