Now Reading:
U Hrvatskoj premalo radnika za ovo deficitarno zanimanje, a plaća je 1060 eura, plus regres, božićnica…Traženi su i na sjeveru!
Full Article 2 minutes read

U Hrvatskoj premalo radnika za ovo deficitarno zanimanje, a plaća je 1060 eura, plus regres, božićnica…Traženi su i na sjeveru!

ljudi

Komunalne tvrtke diljem Hrvatske muku muče s nedostatkom radnika za pojedina zanimanja, a na posao sada zovu i umirovljenike

Komunalna poduzeća diljem Hrvatske drže otvorene natječaje. Iako u njima, kako ne bi bilo diskriminacije po spolu, piše da se traže grobari ili grobarke, žene se ne zapošljavaju, piše Večernji list.

Plaće koje se nude kreću se od 663 do 1061 eura. Dva grobara traži poduzeće Ivanj iz Novog Vinodolskog, četiri pogrebna radnika treba tvrtka Zelenilo za rad u Karlovcu. Maruševečki Komunalac traži jednog grobara za rad u Biljevcu u Varaždinskoj županiji, a od uvjeta se traži završena osnovna škola te je poželjan i položeni vozački ispit za B kategoriju.

Komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga vozačku dozvolu za B kategoriju stavilo je kao uvjet, a nudi stimulativna primanja, naknadu za trošak prijevoza ili cipelarinu od 79 eura naviše, plaćeni topli obrok od 663 eura, godišnju nagradu do 663 eura, regres, božićnicu, uskrsnicu i dar za djecu. Radno iskustvo nije važno.

Predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš potvrđuje da je teško doći do radnika koji rade na grobljima, kako komunalnim poduzećima, tako i privatnicima koji obavljaju poslove ukopa. Hrvatska obrtnička komora već godinama organizira ispit stručne osposobljenosti za zanimanje pogrebnika. Počeli su 2016., a propisani su Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti, piše Večernji list.

U Hrvatskoj se godišnje organizira između 50.000 i 60.000 pogreba. Nedostatak radnika koji kopaju grobne jame te nose i spuštaju lijesove problem je i u drugim zemljama. U Njemačkoj, na primjer, taj posao nude i umirovljenicima te studentima putem student-servisa.

sjever.hr/vecernji.hr
13.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.