Now Reading:
SDP-ovci u Varaždinu predstavili svoju politiku stanovanja, Grbin oštro kritizirao Vladu RH
Full Article 3 minutes read

SDP-ovci u Varaždinu predstavili svoju politiku stanovanja, Grbin oštro kritizirao Vladu RH

Politika stanovanja jedna je od možda najvažnijih politika Hrvatske za slejedećih deset ili dvadeset godina, naglasio je u ponedjeljak u Varaždinu predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Rekao je da politika stanogradnje nije bitna samo sada kada svi patimo pod teretom inflacije, već i zbog toga što je u zadnjih osam godina cijena stanova na području Hrvatske narasla za 60 posto, zbog čega ih si većina hrvatskih građana ne može priuštiti.

-Stanove kupuju stranci koji kupuju apartmane na moru ili oni koji imaju sreće da su dobili APN-ov kredit koji je u osnovi tome pomogao da cijene stanova nabildaju – rekao je predsjednik SDP-a dodajući kako treba zadržati kvalitetne modele stanogradnje, kao što je, primjerice, POS:

-POS počeo prije 20 godina za vrijeme SDP-ove vlade. Treba napraviti i niz programa, od stanova koji bi bili namijenjeni isključivo najmu, preko onih namijenjenih stanovanju do pet godina uz plaćanje najma, nakon čega bi stanari odlučili hoće li ih otkupiti. Tu su i posebno ciljani stanovi koji se grade za potrebe deficitarnih zanimanja, za potrebe starijih osoba kojima je nužan smještaj po posebnim uvjetima, a tu je naravno i socijalna kategorija – rekao je.

Dodao je kako bi se po programu koji SDP predlaže godišnje u Hrvatskoj moglo graditi 15 tisuća stanova-

-Ovo nije politika koja će promijeniti stvari preko noći. Ovo je politika po uzoru na grad Beč koji je s njom počeo prije stotinu godina, ovo je politika koja mora biti tu za generacije – rekao je Peđa Grbin te istaknuo da je upravo Grad Varaždin ove godine planirao krenuti s ozbiljnim, sustavnim projektom stanogradnje.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj rekao je da se gradnjom takvih stanova ne ostvaruje nikakva dodatna zarada, već da se mladim obiteljima omogućuje i iznajmljivanje stanova za 200-tinjak eura mjesečno.

-Imamo pripremljen takav koncept, imamo tvrtku Gradski stanovi koja je fiskalno vrlo dobro ‘potkožena’ i može krenuti u ovaj projekt i vjerujem da ćemo mi, čim prođe gradski proračun, krenuti u jednu takvu priču – istaknuo je Bosilj.

Grad Varaždin proračun za ovu godinu nema, a prijevremeni izbori još nisu raspisani, što je Grbin nazvao odugovlačenjem, dodajući da je to nekulturno i ispod svake razine te da inzistira da se izbori raspišu već ovoga tjedna.

-Pitam se rade li to s nekim podmuklim ciljem da probaju i ovdje ukrasti izbore. Ali neće jer ovi ljudi koji su već izašli pred građane Varaždina su se u ovih godinu i pol pokazali i oni će povjerenje dobiti još jednom – zaključio je Grbin.

a.kučić/sjever.hr
13.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.