Now Reading:
Pernar se po društvenim mrežama hvali kako je prijavio Hrvate u Zambiji
Full Article 2 minutes read

Pernar se po društvenim mrežama hvali kako je prijavio Hrvate u Zambiji

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar na svom Facebook profilu objavio je kako je on slao prijave vezane uz hrvatske državljane vlastima u Zambiji. Osmero Hrvata uhićeno je u Zambiji u prosincu prošle godine nakon što su pokušali posvojiti četvero djece zbog sumnje za trgovanje ljudima i krivotvorenje dokumenata.

Iako je u ponedjeljak tamošnji sud povukao optužnicu protiv Hrvata, u zračnoj luci Ndoli, ponovno su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe. Novom uhićenju navodno je presudila anonimna dojava, a Pernar je na svom profilu pozvao sve svoje pratioce da kontaktiraju tamošnje vlasti, kao što je i on sam učinio, te da im olakšaju posao.

Foto: FB Ivan Pernar

Pernar je u svojoj poruci istaknuo kako je jedna, od osam uhićenih Hrvata, transrodna osoba. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je kako su u javnosti prisutni i govor mržnje, rasizam i transfobija. Posebno, kaže, zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime ga potencijalno i dovode u opasnost, s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji na koje upozorava i nacionalna institucija za ljudska prava Zambije – napisala je u priopćenju, a donosi Večernji list.

Foto ilustracija
sjever.hr/vecernji.hr/FB Ivan Pernar
13.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.