Now Reading:
Pernar se po društvenim mrežama hvali kako je prijavio Hrvate u Zambiji
Full Article 2 minutes read

Pernar se po društvenim mrežama hvali kako je prijavio Hrvate u Zambiji

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar na svom Facebook profilu objavio je kako je on slao prijave vezane uz hrvatske državljane vlastima u Zambiji. Osmero Hrvata uhićeno je u Zambiji u prosincu prošle godine nakon što su pokušali posvojiti četvero djece zbog sumnje za trgovanje ljudima i krivotvorenje dokumenata.

Iako je u ponedjeljak tamošnji sud povukao optužnicu protiv Hrvata, u zračnoj luci Ndoli, ponovno su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe. Novom uhićenju navodno je presudila anonimna dojava, a Pernar je na svom profilu pozvao sve svoje pratioce da kontaktiraju tamošnje vlasti, kao što je i on sam učinio, te da im olakšaju posao.

Foto: FB Ivan Pernar

Pernar je u svojoj poruci istaknuo kako je jedna, od osam uhićenih Hrvata, transrodna osoba. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je kako su u javnosti prisutni i govor mržnje, rasizam i transfobija. Posebno, kaže, zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime ga potencijalno i dovode u opasnost, s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji na koje upozorava i nacionalna institucija za ljudska prava Zambije – napisala je u priopćenju, a donosi Večernji list.

Foto ilustracija
sjever.hr/vecernji.hr/FB Ivan Pernar
13.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.