Now Reading:
Gradonačelnica Cividini ugostila zastupnika Kajtazija – među brojnim temama bilo je i stanje sigurnosti na području Čakovca
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnica Cividini ugostila zastupnika Kajtazija – među brojnim temama bilo je i stanje sigurnosti na području Čakovca

O stanju sigurnosti u Gradu Čakovcu te komunalnoj i infrastrukturnoj opremljenosti naselja Kuršanec, bilo je između ostalog riječi na sastanku u Gradskoj vijećnici gdje je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini sa suradnicima, ugostila saborskog zastupnika Veljka Kajtazijai njegove suradnike.

Kako je pritom napomenuto, zajednički sastanak inicijativa je ujedno i mještana naselja, a kao nastavak na rad Gradskih službi u smislu rješavanja aktualne problematike i otvorenih pitanja vezanih uz programe i projekte koji se odvijaju u romskom naselju Kuršanec Lug.

Na sastanku je bilo riječi o brojnim investicijama koje se odvijaju u naselju, ali i o potrebama mještana. Tako je naglašeno kako su u posljednje dvije godine izdvojena sredstva potrebna za financiranje dokumentacije za izgradnju i sanaciju prometnica te rješavanje pitanja oborinske odvodnje, a dogovorena daljnja izgradnja komunalne infrastrukture. Velik dio projekata i programa usmjeren je prema djeci i mladima. Naglašeno je kako će se uskoro dograditi škola te izgraditi nova sportska dvorana, a u suradnji s Unicefom otvoren je „Centar igre“ u Kuršancu, koji je vrlo dobro prihvaćen kod mještana.

Sustavno se rješava problematika sa psima u naselju, pa je Grad Čakovec u suradnji s udrugom „Prijatelji životinja“ u prošloj godini uz sredstva iz državnog Proračuna uložio oko 300 tisuća kuna za zbrinjavanje pasa, a za čišći okoliš preuzeo troškove odvoza otpada iz naselja.

Čakovečka gradonačelnica naglasila je da je u proteklih godinu i pol dana napravljeno dosta kako bi se konačno riješio problem nepostojeće infrastrukture u naselju. Izrađena je projektna dokumentacija za uređenje prometnice prema Gornjem Kuršancu duge 1,3 kilometra, vrijedne oko 400 tisuća eura. Također, u izradi je projekt uređenja prometnica, oborinske odvodnje i javne rasvjete u naselju, koji bi trebao biti gotov do sredine godine. Uložena su i sredstva u šljunčanje prometnica, izgradnju upojnih bunara, čišćenje ilegalnih odlagališta otpada te uređenje naselja. Velika većina tih sredstava osigurana je iz domaćih i stranih izvanproračunskih izvora, a u suradnji sa saborskim zastupnikom.

Ono što nije riješeno su imovinsko-pravni odnosi, no tu je na potezu država kojoj je poslan zahtjev za prijenos vlasništva zemljišta kojima prolaze prometni koridori.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine pritom je naglasio da stoji na raspolaganju Gradu Čakovcu, kao i ostalim jedinicama lokalne samouprave kao pomoć u posredovanju prema ministarstvima. Cilj mu je da se uvjeti života u romskoj zajednici poboljšaju te će nastojati poduprijeti svaki čakovečki projekt koji je tako usmjeren. Na kraju, složili su se da će koristiti sve raspoložive kanale i mogućnosti kako bi s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine što prije riješili imovinsko-pravne odnose.
Gradonačelnica je pritom zamolila da zajedničkim snagama naprave veći iskorak prema sigurnosti u mjestu, ali i na cijelom području grada.

sjever.hr/cakovec.hr
13.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.