Now Reading:
Šumama bogata Zagrebačka županija domaćin prve međunarodne znanstvene konferencije za mlade istraživače jugoistočne Europe u području šumarstva
Full Article 2 minutes read

Šumama bogata Zagrebačka županija domaćin prve međunarodne znanstvene konferencije za mlade istraživače jugoistočne Europe u području šumarstva

Povodom obilježavanja 25. godišnjice smrti šestorice tragično poginulih šumarskih znanstvenika, Hrvatski šumarski institut i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije organiziraju danas u Jastrebarskom Prvu međunarodnu znanstvenu konferenciju za mlade istraživače jugoistočne Europe “Razvoj i napredak na temeljima prošlosti”. Konferencija je okupila dvjestotinjak sudionika iz tridesetak institucija s prostora jugoistoka Europe.

-Cilj konferencije je transfer znanja i povezivanje mladih istraživača. A upravo mladi znanstvenici trebaju biti inicijalna jezgra koja će pripremati projekte i ostvariti još intenzivniju međunarodnu suradnju“, rekla je Sanja Perić, ravnateljica Hrvatskoga šumarskog instituta. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je riječ o vrlo vrijednom skupu šumarske znanosti. Hrvatska ima dobru tradiciju gospodarenja šumama, dugu preko 250 godina. Također, šumarstvo je jedna od važnijih strateških grana hrvatskoga gospodarstva, a šume naše veliko bogatstvo. Šume čine gotovo 49 posto površine Hrvatske. Veliki dio toga područja je zaštićen – rekla je ministrica.

Otvorenju konferencije prisustvovala je i Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora.

-Podržavamo ovakve aktivnosti Hrvatskoga šumarskog instituta jer su usmjerene u promicanje znanosti. Znanje daje moć, a tu moć trebamo oplemeniti. Nema boljega nego kad iskusni znanstvenici, istraživači, svoje znanje prenose na mlade ljude. Ne mogu se donositi samo političke odluke koje neće biti utemeljene za znanosti – rekla je Petir.

U ime Zagrebačke županije otvorenju konferencije prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković. Rekao je da Županija ima odličnu suradnju s Hrvatskim šumarskim institutom, čije je sjedište upravo na njezinu prostoru – u Jastrebarskom. Istaknuo je i suradnju Županije sa šumoposjednicima.

-Pod šumama je 35% županije, od čega je 60% šuma u državnom, a 40% u privatnom vlasništvu. Šumoposjednike sufinanciramo kroz naše mjere za sadnju, dosađivanje i rad u šumama – rekao je Kraljičković.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
11.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.