Now Reading:
„NAJGORŠE JE KAJ VELIKAŠI NE BRINEJU ZA MALOG ČOVEKA” Spektakularno izdanje Seljačke bune – Bitke kod Stubice, slavi 450 godina od najveće borbe za pravicu malog čovjeka!
Full Article 3 minutes read

„NAJGORŠE JE KAJ VELIKAŠI NE BRINEJU ZA MALOG ČOVEKA” Spektakularno izdanje Seljačke bune – Bitke kod Stubice, slavi 450 godina od najveće borbe za pravicu malog čovjeka!

Posebno jubilarno 15. izdanje okupilo je ove subote na stotine statista i sudionika, a organizatori očekuju ponovno rekordne brojke posjetitelja. BUNA TRAJEEE! ponovno je odzvanjalo Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u “borbi za pravicu“.

Povijesna bitka koja je “pokazala šake” vlasteli prije 450 godina, ove godine slavi i 15 godina održavanja gdje je ponovno na tisuće posjetitelja imalo priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođeni Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Župan Željko Kolar uvjeren je da će ovogodišnje jubilarno izdanje oboriti rekorde posjećenosti čemu u prilog ide i popunjenost svih hotela i privatnog smještaja u okolici.

-Uz Tjedan kajkavske kulture to je sigurno manifestacija koja privlači najveći broj turista, a s obzirom na značaj same Seljačke bune i Matije Gupca i onog što to znači za tradiciju i povijest naših Zagoraca ovdje vjerujem da će ovo iz godine u godinu sve više rasti. Ove godine smo uveli i Cesargrad kao prvi veći dvorac koji je pao u toj Seljačkoj buni. Imamo još niz dobrih zamisli koje ćemo provoditi i polagano uvlačiti u samo obilježavanje jer uvijek morate ljudima ponuditi nešto novo – izjavio je Kolar.

Krešimir Končevski koji utjelovljuje lik Matije Gupca veli kak je „najgorša stvar koju velikaši imaju je da ne brineju za maloga čoveka koji diela, koji hoće preživeti i svoju decu shraniti”.


-To ga nije briga! Briga ga je same za svoj užitak, za svoj žep, a to mi trpeli više nebume i zate sme se zdigli na život i smrt, do zadnje kaplje krvi bu denes seljak na ovom bojnom polju dal da bu živel bolje ili da nas više nigdar nebu. Još jemput vam govorim – ova žrtva bu ostala zapamćena za stotine i stotine lijet, za navek, kak u seljaki 1573. ljeta ovde v Zagorju pružili otpor prema velikašu i praktično goloruki išli na oružje, na oštrice, na mače velikašu se suprotstaviti da bi bilo bolje! – rekao je Končevski, odnosno Gubec.

-Ishod bitke je poruka znakovita za ovo vrijeme 450 godina poslije Seljačke bune. Rat nikada nikome nije donio ništa dobro. Poruka ove jubilarne bitke je da rat ne rješava ništa, ljudi i danas ratuju pa vidite što se događa – poručio je Franjo Tahi kojeg glumi Zdravko Grabušić.

Uz hrvatske viteške udruge, u prikazu Seljačke bune sudjelovale su i gostujuće udruge iz Slovenije i Slovačke.

Predsjednik Rebublike Hrvatske Zoran Milanović došao je popratiti uprizorenje Seljačke bune koju je pratio sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, gradonačelnikom Grada Donja Stubica Nikolom Gospočićem i zamjenicom župana Krapinsko-zagorske županije Jasnom Petek. Obilježavanju su prisustvovali i zastupnici u Hrvatskom saboru Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić te savjetnica Predsjednika za ljudska prva i civilno društvo Melita Mulić.

Uz Bitku kod Stubice za posjetitelje je pripremljen i srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program.

abrkic/sjever.hr
11.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.