Now Reading:
Zavod za prostorno uređenje KZŽ u prošloj godini izdao 356 građevinskih dozvola – pet njih za gospodarsko razvojne zahvate koji bi mogli donijeti nova radna mjesta
Full Article 5 minutes read

Zavod za prostorno uređenje KZŽ u prošloj godini izdao 356 građevinskih dozvola – pet njih za gospodarsko razvojne zahvate koji bi mogli donijeti nova radna mjesta

U prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u petak je održana konferencija za medije na temu realiziranih aktivnosti Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko – zagorske županije i županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u 2022. godini, s osvrtom na planove za 2023. godinu.

Prema riječima ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje KZŽ, Snježane Žigman, uobičajene aktivnosti Zavoda u 2022. godini prije svega su obuhvaćale izradu odnosno koordinaciju izrade i praćenje provedbe prostornih planova područne razine te izradu izvješća o stanju u prostoru, zatim vođenje informacijskog sustava prostornog uređenja i upravljanja njime u okviru ovlasti te pripremu polazišta za izradu ili stavljanje izvan snage prostornih planova užih područja te pružanje stručne savjetodavne pomoći u izradi prostornih planova lokalne razine. Tijekom 2022. godine Zavod je bio angažiran na pripremi nacrta Odluke o pokretanju III. Izmjene i dopune Prostornog plana Krapinsko – zagorske županije.

Kako je istaknuo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar niz je aktivnosti odrađeno tijekom 2022. godine, što za jedinice lokalne samouprave odnosno općine i gradove.

– 19 jedinica lokalne samouprave je koristilo usluge našeg Zavoda za 21 prostorni plan, jedan generalni urbanistički plan i osam urbanističkih planova uređenja. Isto tako, završili smo tri prostorna plana za jedinice lokalne samouprave, a za 2023. godinu ostaje nam Jesenje, Sveti Križ Začretje i Novi Golubovec – rekao je župan Kolar te naglasio kako je ipak najviše kapaciteta usmijerno na III. Izmjenu i dopunu Prostornog plana Krapinsko – zagorske županije.

– Radi se o strateškom planu koji je bitan za razvoj naše županije. Isto tako, 105 upravnih tijela angažirano je sa svojim zahtjevima i informacijama, koje su nam potrebne za njihova predviđena ulaganja na području Krapinsko – zagorske županije, kako bi mi mogli intervenirati u naš plan, a to znači da će tu biti ucrtana i nova trasa brze ceste Krapina – Varaždin, nova trasa takozvane Lepoglavske spojnice te neki novi regionalni pravci za plinovod kao i jedan dio željezničke i cestovne infrastrukture. Naravno, tu je dio koji je vezan uz gospodarstvo odnosno naše poslovne zone, i sve je to posao koji moramo odraditi za III. Izmjenu i dopunu Prostornog plana Krapinsko – zagorske županije – pojasnio je župan Kolar.

U nastavku je objasnio kako već sada postoje tri ili četiri zahtjeva jedinica lokalne samouprave koje traže da županijski Zavod radi njihovu prostorno – plansku dokumentaciju, no da nažalost neće moći svima udovoljiti.

– Mi smo svake godine barem jednoj ili dvjema jedinicama lokalne samouprave, a koje su lošijeg financijskog stanja, pomogli u sufinanciranju izrade prostornog plana. Tako da stvarno vodimo brigu o svima – poručio je župan Kolar.

Vezano za sanaciju službenih odlagališta tijekom 2022.godine izvođeni su radovi na sanaciji odlagališta „Gorjak“ te je s tog osnova Županija platila svoj obvezni udio u ukupnom iznosu 255.929,68 kuna , dok je za odlagalište „Tugonica“ postupak prijenosa sa Županije na Općinu Konjščina u tijeku.

Spomenuto je isto tako da je u 2022.godini izdano 356 građevinskih dozvola od čega se pet predmeta odnosi na gospodarsko razvojne zahvate kojima se nakon izgradnje može predvidjeti potreba za novim zapošljavanjem.

– Izdali smo pet velikih građevinskih dozvola, a koje se uglavnom odnose na naše hotelijersko – turističke kuće koje su pripremale dokumentaciju za natječaj Ministarstva turizma. Već u prvih mjesec i pol dana ove godine smo izdali dvije takve velike dozvole, a jedna je izdana našoj velikoj tvrtki Dunapack koja ide u proširenje proizvodnih kapaciteta. U razgovoru s direktorima tvrtki, i Vetropack Straža i Omco se pripremaju za novi investicijski ciklus – kazao je Kolar.

Ono na čemu je županijski Upravni odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša također radio je vezano uz obnovu zgrada oštećenih potresom na području KZŽ.

Srušili smo 14 kuća na području Krapinsko – zagorske županije, za njih osam izabran je izvođač radova za rušenje, imamo osam gotovih projekata i dali smo si zadatak da izgradnja zamjenskih kuća počne prije trogodišnje obljetnice potresa. Sve ćemo kuće srušiti do prvog svibnja, njih 41 i barem njih 80 posto počet ćemo i graditi ove godine, a sve ih planiramo završiti do rujna sljedeće godine – istaknuo je župan Kolar.

Od strane pak, pročelnika Odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Stjepana Bručića rečeno je kako i u 2023. godini odjel nastavlja s izdavanjem svih akata sukladno zakonskim ovlastima i nadležnostima izdavanja, a sve sukladno zahtjevima stranaka odnosno podnositeljima zahtjeva. Nastavljaju se sve potrebne aktivnosti na izradi III. Izmjene i dopune prostornog plana KZŽ, kao sufinanciranje sanacije službenih odlagališta „Gorjak“ i „Tugonica“ sukladno udjelu Županije. Također, planirano je i donošenje Plana gospodarenja otpadom KZŽ te će se podržavati program rada eko škola.

www.sjever.hr
10.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.