Now Reading:
Zavod za prostorno uređenje KZŽ u prošloj godini izdao 356 građevinskih dozvola – pet njih za gospodarsko razvojne zahvate koji bi mogli donijeti nova radna mjesta
Full Article 5 minutes read

Zavod za prostorno uređenje KZŽ u prošloj godini izdao 356 građevinskih dozvola – pet njih za gospodarsko razvojne zahvate koji bi mogli donijeti nova radna mjesta

U prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u petak je održana konferencija za medije na temu realiziranih aktivnosti Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko – zagorske županije i županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u 2022. godini, s osvrtom na planove za 2023. godinu.

Prema riječima ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje KZŽ, Snježane Žigman, uobičajene aktivnosti Zavoda u 2022. godini prije svega su obuhvaćale izradu odnosno koordinaciju izrade i praćenje provedbe prostornih planova područne razine te izradu izvješća o stanju u prostoru, zatim vođenje informacijskog sustava prostornog uređenja i upravljanja njime u okviru ovlasti te pripremu polazišta za izradu ili stavljanje izvan snage prostornih planova užih područja te pružanje stručne savjetodavne pomoći u izradi prostornih planova lokalne razine. Tijekom 2022. godine Zavod je bio angažiran na pripremi nacrta Odluke o pokretanju III. Izmjene i dopune Prostornog plana Krapinsko – zagorske županije.

Kako je istaknuo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar niz je aktivnosti odrađeno tijekom 2022. godine, što za jedinice lokalne samouprave odnosno općine i gradove.

– 19 jedinica lokalne samouprave je koristilo usluge našeg Zavoda za 21 prostorni plan, jedan generalni urbanistički plan i osam urbanističkih planova uređenja. Isto tako, završili smo tri prostorna plana za jedinice lokalne samouprave, a za 2023. godinu ostaje nam Jesenje, Sveti Križ Začretje i Novi Golubovec – rekao je župan Kolar te naglasio kako je ipak najviše kapaciteta usmijerno na III. Izmjenu i dopunu Prostornog plana Krapinsko – zagorske županije.

– Radi se o strateškom planu koji je bitan za razvoj naše županije. Isto tako, 105 upravnih tijela angažirano je sa svojim zahtjevima i informacijama, koje su nam potrebne za njihova predviđena ulaganja na području Krapinsko – zagorske županije, kako bi mi mogli intervenirati u naš plan, a to znači da će tu biti ucrtana i nova trasa brze ceste Krapina – Varaždin, nova trasa takozvane Lepoglavske spojnice te neki novi regionalni pravci za plinovod kao i jedan dio željezničke i cestovne infrastrukture. Naravno, tu je dio koji je vezan uz gospodarstvo odnosno naše poslovne zone, i sve je to posao koji moramo odraditi za III. Izmjenu i dopunu Prostornog plana Krapinsko – zagorske županije – pojasnio je župan Kolar.

U nastavku je objasnio kako već sada postoje tri ili četiri zahtjeva jedinica lokalne samouprave koje traže da županijski Zavod radi njihovu prostorno – plansku dokumentaciju, no da nažalost neće moći svima udovoljiti.

– Mi smo svake godine barem jednoj ili dvjema jedinicama lokalne samouprave, a koje su lošijeg financijskog stanja, pomogli u sufinanciranju izrade prostornog plana. Tako da stvarno vodimo brigu o svima – poručio je župan Kolar.

Vezano za sanaciju službenih odlagališta tijekom 2022.godine izvođeni su radovi na sanaciji odlagališta „Gorjak“ te je s tog osnova Županija platila svoj obvezni udio u ukupnom iznosu 255.929,68 kuna , dok je za odlagalište „Tugonica“ postupak prijenosa sa Županije na Općinu Konjščina u tijeku.

Spomenuto je isto tako da je u 2022.godini izdano 356 građevinskih dozvola od čega se pet predmeta odnosi na gospodarsko razvojne zahvate kojima se nakon izgradnje može predvidjeti potreba za novim zapošljavanjem.

– Izdali smo pet velikih građevinskih dozvola, a koje se uglavnom odnose na naše hotelijersko – turističke kuće koje su pripremale dokumentaciju za natječaj Ministarstva turizma. Već u prvih mjesec i pol dana ove godine smo izdali dvije takve velike dozvole, a jedna je izdana našoj velikoj tvrtki Dunapack koja ide u proširenje proizvodnih kapaciteta. U razgovoru s direktorima tvrtki, i Vetropack Straža i Omco se pripremaju za novi investicijski ciklus – kazao je Kolar.

Ono na čemu je županijski Upravni odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša također radio je vezano uz obnovu zgrada oštećenih potresom na području KZŽ.

Srušili smo 14 kuća na području Krapinsko – zagorske županije, za njih osam izabran je izvođač radova za rušenje, imamo osam gotovih projekata i dali smo si zadatak da izgradnja zamjenskih kuća počne prije trogodišnje obljetnice potresa. Sve ćemo kuće srušiti do prvog svibnja, njih 41 i barem njih 80 posto počet ćemo i graditi ove godine, a sve ih planiramo završiti do rujna sljedeće godine – istaknuo je župan Kolar.

Od strane pak, pročelnika Odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Stjepana Bručića rečeno je kako i u 2023. godini odjel nastavlja s izdavanjem svih akata sukladno zakonskim ovlastima i nadležnostima izdavanja, a sve sukladno zahtjevima stranaka odnosno podnositeljima zahtjeva. Nastavljaju se sve potrebne aktivnosti na izradi III. Izmjene i dopune prostornog plana KZŽ, kao sufinanciranje sanacije službenih odlagališta „Gorjak“ i „Tugonica“ sukladno udjelu Županije. Također, planirano je i donošenje Plana gospodarenja otpadom KZŽ te će se podržavati program rada eko škola.

www.sjever.hr
10.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.