Now Reading:
ZA SIGURNIJE PROMETOVANJE U Varaždinskoj županiji jedinstvena akcija namijenjena biciklistima
Full Article 3 minutes read

ZA SIGURNIJE PROMETOVANJE U Varaždinskoj županiji jedinstvena akcija namijenjena biciklistima

U Županijskoj palači u četvrtak je održana 6. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj se između ostalog raspravljalo o Izvješću o radu Savjeta u 2022. godini,  a članovi savjeta su iznijeli i neke nove ideje te prijedloge koje bi išle u korist poboljšanja sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije.

Uz predsjednika Savjeta Zvonimira Sabatija te članove Savjeta, sjednici su nazočili i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić te Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

Kako je pojasnio Sabati, Savjet je tijekom izvještajnog razdoblja održao ukupno tri sjednice, donesen je Plan rada te su tako utvrđene smjernice rada i aktivnosti za 2023. godinu.

-Upravo izvješće za prošlu godinu pokazuje čitav niz konkretnih aktivnosti koje smo provodili sa PU varaždinskom, ili u suradnji sa HAK-om i stanicama za tehnički pregled vozila. Naravno, redovito nas prate i s nama surađuju službe poput ŽUC-a i HC-a. Na sjednicama Savjeta redovito se razmatra kraća kvartalna i detaljno godišnja  izvješća MUP-a o kretanju sigurnosti prometa na području PU Varaždinske. Uz to, Savjetu su predstavljeni planovi rada zimskih službi na svim kategorijama cesta na području Županije kao i planovi aktivnosti za pojačano praćenje sigurnosti na cestama svih službi (MUP, GSS, Hitna medicina, cestarske ophodnje, uoči ljetne turističke sezone, kada je na cestama Varaždinske županije sigurnost prometa dodatno ugrožena s obzirom da je to tranzitno područje za turiste. O tim operativnim planovima Savjet je dao pozitivno mišljenje. Razmatramo i nove inicijative i projekte , pa ćemo tako pokušati pokrenuti jednu jedinstvenu akciju u suradnji s PU varaždinskom u smislu prevencije, odnosno zaštite biciklista u prometu. Na inicijativu PU varaždinske preventivno bi se upozoravali biciklisti koji u toku noćne vožnje nisu dobro označen, odnosno nisu dovoljno vidljivi drugim sudionicima u prometu. Biciklisti bi dobivali zaštitne prsluke. Jedna od novih aktivnosti bi bilo i sudjelovanje  HAK-a koji se odnosi na edukativno-preventivne akcije , a tiču se vrtićke djece i učenika osnovnih škola – rekao je Sabati.

Danijel Posavec, voditelj poslova prometne policije PU varaždinske je rekao kako je prošla godina za Varaždinsku županiju bila specifična što se tiče broja prometnih nesreća.

-Nažalost imali smo poveći broj prometnih nesreća s poginulim, odnosno teško stradalim osobama. Svi se još sada sjećamo teške nesreće poljskih hodočasnika u kojoj je poginulo dvanaest ljudi. Na svima nama je da  koliko možemo pripomognemo da se takve nesreće izbjegavaju, stoga uvijek apeliram na vozače da paze na brzinu, poštuju znakove i ne voze pod utjecajem alkohola – rekao je Posavec.

sjever.hr
10.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.