Now Reading:
Prije točno 30 godina održani su prvi lokalni izbori u Hrvatskoj – Stričak: Osjećam poštovanje prema svima koji su prije mene vodili i gradili Varaždinsku županiju
Full Article 4 minutes read

Prije točno 30 godina održani su prvi lokalni izbori u Hrvatskoj – Stričak: Osjećam poštovanje prema svima koji su prije mene vodili i gradili Varaždinsku županiju

Na današnji dan, 7. veljače 1993. godine održani su prvi lokalni izbori u samostalnoj Hrvatskoj na kojima su predstavnici građana izabrani u tijela lokalne samouprave.

Varaždinska županija ovaj je povijesni dan obilježila prigodnom svečanošću u Županijskoj palači, kojoj su nazočili izabrani vijećnici kandidacijskih lista iz 1993. godine, prvi župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati, prvi predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Zoran Vidović, kao i predsjednik tadašnjeg Županijskog izbornog povjerenstva Željko Vukelić.

Okupljene je pozdravio aktualni, peti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Podsjetio je da je naša županija najstarija u Hrvatskoj te da se prvi put spominje davne 1181. godine. Tada se biralo 40 vijećnika od kojih je njih 29 još živućih.

-USmatram da je važno naglasiti zasluge onih koji su na ovom prostoru živjeli, djelovali, radili i gradili svoj kraj prije nas. Osim što im na ovaj način izražavamo zahvalnost, bitno je naglasiti da su na današnjoj svečanosti i učenici, kako bi iz prve ruke, od aktera tadašnjih zbivanja čuli kako je to nekada funkcioniralo – kazao je Stričak.

-Te 1993. godine bili smo u ratu, većina države bila je pod okupacijom, a ’95. smo zahvaljujući našim braniteljima uspjeli osloboditi okupirani dio zemlje, osim istočne Slavonije koja je oslobođena dvije godine kasnije, i od tada do danas smo ostvarili sve naše vanjskopolitičke ciljeve. Članica smo NATO saveza, Europske unije, Schengena i eurozone. Do 1993. godine sredstvo plaćanja bili su hrvatski dinari, nakon toga kune, a danas su euri. Pogledamo li samo taj aspekt, vidljivo je u kako brzim, dinamičnim i turbulentnim vremenima živimo – dodao je Stričak i nastavio:

-Kao peti župan mogu reći da osjećam poštovanje prema svima onima koji su prije ovog saziva, prije mene i tima koji sam okupio, vodili i gradili našu županiju.

Župan Stričak govorio je i o planovima za daljnji razvoj Varaždinske županije, naglasivši kako je predviđeno 50 velikih investicija koje će mijenjati status i dušu naše županije.

Jedini koji je od ’93. godine do danas vezan uz Varaždinsku županiju kao župan ili kao vijećnik je Zvonimir Sabati koji je bio u svih osam saziva Županijske skupštine.

-Svjedočio sam svim promjenama koje su se dešavale, a bilo ih je u ovih osam mandata. Drago mi je prije svega vidjeti kolege vijećnike koji su ovdje živi među nama, no tužan sam što nas nije došlo svih 40. Uspoređujući ova vremena s onima od prije 30 godina, naravno da početkom 1993. godine nisu bile takve ovlasti i nije bila takva financijska moć Županije i ti počeci su zahtijevali kreativnost – rekao je Sabati.

Dodao je da je Varaždinska županija po mnogočemu bili prva te da su tada pokrenuti projekti koji se i danas provode.

-Što se tiče odnosa u Skupštini, rekao bih da se prije više ulazilo u to sa srcem i ljubavlju prema političkoj opciji, a možda ponekad i s previše senzibilnosti, no svi smo se zalagali da bi ova županija što više, bolje i brže napredovala – zaključio je Sabati.

Zoran Vidović, prvi predsjednik Županijske skupštine naglasio je da su izbori prije 30 godina obilježili ovo područje.

-Svi smo s dosta entuzijazma i volje krenuli u njih. Ubrzo je konstituirana i Županijska skupština, izabrani su i župan, moja malenkost i koncipirana je Skupština koja i danas postoji u tom obliku. Nažalost, vrlo brzo smo tretirani kao oporbena županija, ali nastojali smo sve ono što smo zamislili i ostvariti. Nadamo se da smo u tom dijelu donekle i uspjeli. Kasnije je to išlo i drugim tokovima, ali u svakom slučaju, ti počeci obilježili su formiranje nove vlasti koja u kontinuitetu funkcionira i dalje – rekao je Vidović.

Kako bi sve „štimalo” na tim povijesnim izborima, brinulo je Županijsko povjerenstvo a tadašnji predsjednik povjerenstva, Željko Vukelić, kazao je kako je njihov zadatak bio pratiti proceduru i odvija li se sve po zakonu.

-Ako je bilo pismenih prigovora, to smo rješavali prema proceduri ili slali u Zagreb, ako je trebalo. Bilo je to davno, ali još se sjećam nekih detalja. Prvi su izbori prošli u redu, bez većih problema i kasnijih repova – rekao je Vukelić.

Uoči svečanosti u Županijskoj palači, izaslanstvo Varaždinske županije kod središnjeg je križa na varaždinskom Gradskom groblju položilo vijenac za sve preminule vijećnike, a vijenac su položili i na na grobu pokojnog župana Marijana Mlinarića.

a.kučić/sjever.hr
07.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.