Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija nastavlja sa stvaranjem socijalnog nadstandarda – potpisani sporazumi za programe pomoći u kući i dnevnog boravka vrijedni 290 tisuća eura
Full Article 4 minutes read

Koprivničko-križevačka županija nastavlja sa stvaranjem socijalnog nadstandarda – potpisani sporazumi za programe pomoći u kući i dnevnog boravka vrijedni 290 tisuća eura

U prostorijama Županijske uprave u ponedjeljak su potpisani 290 tisuća eura vrijedni sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2023. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima.

Udio Koprivničko-križevačke županije je 180 tisuća eura, a župan Darko Koren sporazume je potpisao s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonijom Pukec.

Župan Koren naglasio je kako se potpisivanjem ovih sporazuma nastavlja kontinuitet provođenja kvalitetne socijalne politike na području županije.

-Programe pomoći u kući i dnevni boravak provodimo već 17 godina što je pokazatelj koliko nam je važna briga o starijim osobama, a dosad je u tu namjenu uloženo oko 2,2 milijuna eura. Ove smo godine povećali sredstva u odnosu na prošlu, a osim direktne pomoći korisnicima, važna je i socijalna komponenta, dok je dodana vrijednost zapošljavanje teže zapošljivih osoba. Često su gerontodomaćice jedina spona korisnika sa zajednicom – rekao je Koren istaknuvši kako vjeruje da ovi programi njihovim starijim građanima značajno doprinose većoj kvaliteti života.

Uz potporu izvaninstitucionalnim modelima pomoći starijim osobama, župan je istaknuo i institucionalne oblike pomoći u smislu podrške radu Doma za starije osobe Koprivnica, kojeg kao osnivač financira s 826 tisuća eura godišnje, a izdvaja i 225 tisuća eura za sufinanciranje smještaja u privatne domove.

Koprivničko-križevačka županija je među prvima u državi krenula s tom mjerom, a sufinanciranjem je obuhvaćeno 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u privatnim domovima. Što se tiče planova za budućnost, Županija je partner u projektu izgradnje Centra za starije osobe Đurđevac, a u sklopu Razvojnog sporazuma Sjever osigurana su sredstva za projektnu-tehničku dokumentaciju Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, koji će se graditi u sklopu koprivničke opće bolnice. Županija sufinancira i brojne druge projekte iz područja zdravstva i socijalne skrbi, poput programa rane intervencije za djecu s razvojnim poteškoćama.

Predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar istaknuo je kako potpisivanje ovih sporazuma znači kako društvo vodi računa o najranjivijoj skupini zajednice, zlatnoj generaciji koja je kroz život svojim radom i zaslužila da im se pomogne i pruže kvalitetni uvjeti.

-Umirovljeničku populaciju je više nego ostale pogodila ova kriza, inflacija i opća nesigurnost te mnogi od njih teško žive, često na rubu egzistencije s malim ili nikakvim primanjima ostavljeni sami. Tim više ovakvi sporazumi pokazuju humani aspekt u nastojanjima Županije, jedinica lokalne samouprave i uključenih ustanova i udruga, da stvore uvjete u kojima naši stariji sugrađani mogu opstati i dobiti oblik sigurnosti. Ne smijemo dozvoliti da itko ostane na margini društva, posebice oni kojima je pomoć prijeko potrebna i koji se nemaju na koga osloniti – istaknuo je Pintar.

Zadovoljstvo nastavkom suradnje na programima izvaninstitucionalne podrške izrazio je i gradonačelnik Rajn, istaknuvši kako je sporazum odraz dugogodišnje kvalitetne politike te predstavlja velik doprinos socijalnoj osviještenosti cijele zajednice.

Načelnik Perok naglasio je kako ovi hvalevrijedni programi traju već 17 godina, a njima se, uz program Zaželi, pomaže potrebitim sugrađanima.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec napomenula je kako je ovo temelj brige o starijim osobama te predstavlja sigurnost korisnicima, ali i gerontodomaćicama.

-Brine se o svim njihovim potrebama, što posebno dolazi do izražaja u ruralnim područjima, a najvažnije od svega je dimenzija socijalnih kontakata koji se ostvaruju na ovaj način – rekla je Pukec.

Zadovoljstvo potpisanim sporazumima izrazila je i predsjednica županijskog društva Crvenog križa Đurđica Trbus.

-Svima nam je jasno kakve su potrebe za ovakvim oblikom pomoći i drago nam je što gerontodomaćice obavljaju svoj posao s mnogo ljubavi, na veselje svojih korisnika – rekla je Trbus.

Ovim programom godišnje se brine o 200-tinjak korisnika kojima se omogućuju razne usluge, od kućanskih poslova, odlazaka liječniku, socijalnih kontakata, pa sve do ostvarivanja socijalnih prava, rekla je predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec.

-Svi naši korisnici žele što duže moguće biti u svojim domovima, a ovakvi im programi upravo to omogućavaju. Naša županija prednjači u skrbi o starijima osobama, što se svakodnevno vidi kroz podršku svim aktivnostima u koje su uključene. Veselim se nastavku programa, a o korisnicima ćemo brinuti najbolje što znamo i možemo – rekla je Čadavec.

www.sjever.hr / kckzz.hr
06.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.