Now Reading:
OGROMAN ISKORAK U ZDRAVSTVU: Otvorena Jedinica za liječenje moždanog udara na Odjelu za neurologiju Opće bolnice Varaždin
Full Article 4 minutes read

OGROMAN ISKORAK U ZDRAVSTVU: Otvorena Jedinica za liječenje moždanog udara na Odjelu za neurologiju Opće bolnice Varaždin

U četvrtak se na Odjelu za neurologiju Opće bolnice Varaždin i službeno održalo otvaranje Jedinice za liječenje moždanog udara. Tijekom 2021. godine izvršeni su radovi na rekonstrukciji Jedinice za liječenje moždanog udara, koji su se sastojali od građevinsko-obrtničkih radova, instalacija vodovoda i odvodnje, elektrotehničkih instalacija i strojarskih radova.

Otvorenju je uz ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. sc. Damira Poljaka, voditeljicu Odjela doc. prim. dr. sc. Spomenku Kiđemet Piskač te djelatnike OB Varaždin prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa suradnicima.

Glavni cilj rekonstrukcije i opremanja Jedinice za liječenje moždanog udara u Bolnici je poboljšanje postojećih sadržaja odjela Neurologije za organizaciju intenzivne njege, skrbi i liječenja pacijenata s pojačanim cerebrovaskularnim bolestima. Realizacijom ovog projekta došlo je do opremanja Jedinice za liječenje moždanog udara suvremenom ugradbenom opremom, respiratorima, stanicom za centralni nadzor pacijenata, medicinskim aparatima, bolesničkim krevetima, namještajem i ostalom opremom neophodnom za liječenje moždanog udara.

Ravnatelj Poljak zahvalio se županiji i županu Stričaku na investiciji većoj od 400 000 eura za novootvoreni objekt koji daje dodatnu kvalitetu liječenja te se nada kako će i dalje nastaviti s kvalitetnim projektima uz pomoć županije.

-Još prošle godine ovdje su nam bili pacijenti koje smo liječili od Covida, a danas je ovo prekrasan prostor koji daje pogled u budućnost za liječenje. Iako formalno organizacijski dio koji nam je potreban nije u strukturi organizacijskih jedinica moždanog udara, upravo ta priča govori o neurolozima i našim djelatnicima Odjela za neurologiju te koliko oni žele slijediti sve kvalitetno što se radi u Hrvatskoj i svijetu – rekao je Poljak.

Župan Stričak ističe kako ne planiraju stati s investicijama i projektima te da će javnost već u idućih desetak dana biti informirana o načinu rada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevne bolnice koja je pred otvaranjem.

– Ovu smo godinu proglasili godinom zdravstva u Varaždinskoj županiji. O tome nam govore sve investicije, a između ostalog i ova. Svaka investicija se nalazi u sredini trokuta želja, potreba i mogućnosti, a ovdje imamo priliku vidjeti kako se sve to poklopilo – naglasio je župan.

Pohvalio je župan Stričak i Savjet za zdravlje koji svojim brojnim inicijativama i akcijama svakodnevno educira građane o preventivnim mjerama te sve zaposlenike u svim zdravstvenim ustanovama koji prema svim građanima pristupaju srdačno.

Voditeljica Odjela Kiđemet-Piskač ističe kako je ovaj tjedan posvećen moždanom udaru, s naglaskom na moždani udar kod žena koji se u cijeloj Hrvatskoj već petu godinu zaredom obilježava kao Dan crvenih haljina.

– Varaždinska Neurologija moždani udar još od 2007. godine liječi trombolitičkom terapijom, a to je danas najmodernije liječenje za moždani udar te su to smjernice i Hrvatskog i Europskog neurološkog društva. Zahvaljujući odličnoj suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rebro i pročelnicom Zavoda za intenzivnu neurologiju prof. Poljaković, svi naši pacijenti promptno idu u KBC Rebro na endovaskularno liječenje. U svemu nam je tome nedostajala jedna ključna karika, a to je adekvatno opremljen prostor za zbrinjavanje pacijenata s moždanim udarom pošto su sva provedena istraživanja pokazala da je zbrinjavanje bolesnika s moždanim udarom najbolje ako se obavlja u Jedinici za liječenje moždanog udara, što povećava preživljavanje – rekla je Kiđemet-Piskač.

Pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju prof. Zdravka Poljaković čestitala je na otvaranju te istakla koliko je jedinica za liječenje moždanog udara značajan iskorak u smislu zbrinjavanja i kvalitete zbrinjavanja.

-Za sve bolesnike koji dođu kod nas na endovaskularne zahvate i trombektomiju – sad imamo jedno sigurno i primjereno mjesto na koje se mogu vratiti i nastaviti svoje zbrinjavanje. Učiniti taj zahvat je jedan mali korak, ali sve ono što slijedi poslije je zapravo pravo liječenje – prokomentirala je Poljaković.

Sanja Mihalić, predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin napominje kako je otvaranje Odjela za neurologiju od vitalne važnosti za Opću bolnicu Varaždin pošto je moždani udar jedan od vodećih uzroka smrtnosti i invaliditeta današnjice.

– Djelatnici Odjela za neurologiju, medicinske sestre i tehničari, liječnice i liječnici do sada su uspijevali liječiti ovu čestu i tešku bolest, no sigurni smo kako će sada u novim prostorima i s novom opremom biti znatno jednostavnije i učinkovitije – rekla je Mihalić.

mdjak / sjever.hr
02.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.