Now Reading:
Akcije dobrovoljnog darivanja krvi diljem Zagrebačke županije nastavljaju se i u veljači – donosimo raspored
Full Article 2 minutes read

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi diljem Zagrebačke županije nastavljaju se i u veljači – donosimo raspored

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tijekom veljače provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija. Nakon prve u organizaciji GDCK-a Velika Gorica koja je održana prvog dana veljače, iduća akcija na redu je 6. veljače u Samoboru.

Svi dobrovoljni darivatelji krvi dužni poštivati epidemiološke mjere i kriterije. Tako osobe koje su preboljele covid ne mogu davati krv 14 dana, računajući period od izlaska iz izolacije. Isto vrijedi i za osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija, a nisu razvile simptome bolesti.

Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.

Ako se osoba cijepila mRNA cjepivom (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac), vektorskim cjepivom s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V) ili proteinskim cjepivom (Nuvaxovid) ne može davati krv 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma, a u slučaju nuspojava na cjepivo ne može darovati krv 7 dana.

Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac) krv ne može dati 14 dana nakon cijepljenja, kao i u slučaju da osoba ne zna s kojim je cjepivom cijepljena.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
02.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.