Now Reading:
Akcije dobrovoljnog darivanja krvi diljem Zagrebačke županije nastavljaju se i u veljači – donosimo raspored
Full Article 2 minutes read

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi diljem Zagrebačke županije nastavljaju se i u veljači – donosimo raspored

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tijekom veljače provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija. Nakon prve u organizaciji GDCK-a Velika Gorica koja je održana prvog dana veljače, iduća akcija na redu je 6. veljače u Samoboru.

Svi dobrovoljni darivatelji krvi dužni poštivati epidemiološke mjere i kriterije. Tako osobe koje su preboljele covid ne mogu davati krv 14 dana, računajući period od izlaska iz izolacije. Isto vrijedi i za osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija, a nisu razvile simptome bolesti.

Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.

Ako se osoba cijepila mRNA cjepivom (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac), vektorskim cjepivom s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V) ili proteinskim cjepivom (Nuvaxovid) ne može davati krv 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma, a u slučaju nuspojava na cjepivo ne može darovati krv 7 dana.

Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac) krv ne može dati 14 dana nakon cijepljenja, kao i u slučaju da osoba ne zna s kojim je cjepivom cijepljena.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
02.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.