Now Reading:
Ovog vikenda ne propustite najveću manifestaciju u regiji – Na sajamski prostor u Gudovcu vraćaju se pčelari, ali i vinari!
Full Article 4 minutes read

Ovog vikenda ne propustite najveću manifestaciju u regiji – Na sajamski prostor u Gudovcu vraćaju se pčelari, ali i vinari!

Na sajamskom prostoru u Gudovcu ovog vikenda održava se 18. Međunarodni pčelarski sajam, najveća pčelarska manifestacija u Hrvatskoj. Uz Bjelovarski sajam suorganizatori priredbe i ovog puta su Hrvatski pčelarski savez i Pčelarski savez BBŽ, dok je pokrovitelj manifestacije Ministarstvo poljoprivrede.

O tome kako teku pripreme, je li sve spremno i što će posjetitelji sve moći vidjeti na sajmu, javnost su upoznali direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet i župan Marko Marušić u ime Bjelovarsko – bilogorske županije koja je 60-postotni vlasnik Bjelovarskog sajma.

– Ovako velikog pčelarskog sajma, kakav je ovaj naš, nema nigdje u regiji. U zemljama koje nas okružuju, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji, postoje pčelarski sajmovi, ali su puno manji od našeg. Ovogodišnji 18. po redu održavat će se u četiri sajamske hale na izložbenom prostoru nešto većem od pet tisuća četvornih metara. Stižu nam izlagači iz Slovenije, Italije, Poljske, Mađarske, Srbije, a u sklopu Pčelarskog sajma održat će se i 9. Izložba vina i vinogradarske opreme – istaknuo je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

Izložba vina, dodao je, imat će ocjenjivački karakter, a za ocjenjivanje je već prijavljeno više od stotinu uzoraka vina iz svih krajeva Hrvatske. Još je dodao da će se kao dodatni sadržaj u sklopu sajma održati i 2. Sajam vjenčanja, priredba za koju su, kako je rekao, na Sajmu procijenili da ima potencijala da u narednim godinama možda izraste i u samostalnu sajamsku manifestaciju.

Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog sajma, izrazio je zadovoljstvo organizacijom.

-Mi se uistinu radujemo ovom 18. Međunarodnom pčelarskom sajmu. S obzirom na to da smo imali dvije problematične godine zbog svih neugodnosti vezanih za pandemiju korona virusa naši pčelari jedva čekaju dolazak na ovaj sajam da na njemu prisustvuju zanimljivim predavanjima koje ovdje organiziramo – istaknuo je Kocet napominjući da u Hrvatskoj danas ima 9.254 registriranih pčelara s oko 460.000 košnica te da se Hrvatska po toj brojci nalazi u sredini između Slovenije i Srbije.

Godišnje se u Hrvatskoj, dodao je, ovisno o godini, bila ona bolja ili lošija, proizvede između osam i deset tisuća tona meda. To je količina koja je dostatna za potrebe domaćih kupaca, no i pored toga u Hrvatsku se uveze oko dvije i pol tisuće tona meda upitne kvalitete i to je ono što zabrinjava domaće pčelare – kazao je Kocet najavljujući da će na 18. Međunarodnom pčelarskom sajmu organizirati sastanak predsjednika pčelarskih saveza iz zemalja u okruženju na kojem će se po prvi put istaknuti potreba i pokrenuti inicijativa za organiziranjem pčelarstva na razini Europske unije, odnosno osnivanje Europskog pčelarskog saveza, a sve u cilju bolje i veće zaštite domaćih pčelara i njihovih proizvoda.

Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić izrazio je zadovoljstvo što se nakon dvije pandemijske godine uspjelo ponovo organizirati Međunarodni pčelarski sajam.

– Drago mi je da su sve pripreme protekle dobro, da su hale pune i da naši pčelari jedva čekaju da se okupe i da iz prve ruke, zahvaljujući kvalitetnim predavačima, dobiju one informacije koje su ime potrebne da bi unaprijedili razvoj pčelarstva na području naše županije. Drago mi je i da Županija u tome sudjeluje sa svojim mjerama i poticajima, a sve u svrhu zaštite naših pčelara i njihovih proizvoda, odnosno da naši građani i naša djeca imaju priliku konzumirati kvalitetan med – kazao je župan Marušić. Čestitajući organizatorima na trudu i zalaganju župan je uputio poziv građanima da ovog vikenda posjete 18. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu.

– Nama kao Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kao većinskom vlasniku Bjelovarskog sajma, u interesu je da sajmeni prostor bude što više ispunjen tijekom cijele godine i da se ovdje organizira što više raznih događanja, a mi ćemo kao vlasnici gledati da zajedno sa Sajmom i Ministarstvom poljoprivrede uredimo postojeće hale i na taj način podignemo kvalitetu sajma – rekao je župan Marušić.

www.sjever.hr
01.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.