Now Reading:
UZ 500. ROĐENDAN Varaždinska Gradska vijećnica uskoro u novom sjaju – radi se „sve u 16”!
Full Article 2 minutes read

UZ 500. ROĐENDAN Varaždinska Gradska vijećnica uskoro u novom sjaju – radi se „sve u 16”!

Počelo je uređenje jednog od najprepoznatljivijih varaždinskih obilježja, Gradske vijećnice na središnjem gradskom trgu. U godini kada se obilježava 500 godina otkako je u njoj smješteno sjedište gradske uprave i gradonačelnika, vijećnica će biti energetski obnovljena te će zasjati u punom sjaju.

Na cijeloj zgradi bit će promijenjeni prozori, odnosno vanjska stolarija. U vijećnicu će biti instaliran novi moderan, energetski učinkovit sustav centralnog grijanja. Projektom su planirani primarni zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade, odnosno smanjenja troškova za grijanje i električnu energiju. Uz to, izvest će se i zahvati neinvazivne djelomične sanacije vlage u zidovima koji su poprilično oronuli posebno u prizemlju vijećnice. Također, u tom smislu, predviđeno je i saniranje dijela podruma u kojem se planira uređenje izložbenog prostora.

Na gradskoj vijećnici već je zamijenjen crijep i obnovljeno krovište, a renoviran je glavni ulaz, portal vijećnice.

Kako ističu u Upravnom odjelu za gradnju i komunalno gospodarstvo energetska obnova predstavlja najveći potencijal za energetske uštede na postojećim povijesnim zgradama, a istovremeno je prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje u skladu sa zahtjevima za očuvanje arhitektonske, povijesne baštine. Projekti energetske obnove vraćaju dio uložene investicije kroz uštede, sigurnost i pouzdanost energetskih sustava. Radovi su bili neophodni o čemu je napravljena opsežna dokumentacija.

Tijekom izvođenja radova predviđena je stalna suradnja sa Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Varaždinu te angažiranje arheološkog nadzora tijekom izvođenja zemljanih radova odnosno iskopa. Rok za izvođenje spomenutih radova na energetskoj obnovi je 180 dana.

Po završetku tih radova, biti će obnovljena i osvježena fasada te povijesne zgrade koja je u funkciji vijećnice od 1523. godine.

Obnova prepoznatljivog tornja vijećnice sa satom i grbom Grada Varaždina je također prijavljena na natječaj i očekuje se sufinanciranje ministarstva kulture. Grad Varaždin je u očekivanju odgovora, odnosno rezultata natječaja koji još nisu poznati. Bez obzira na ishod natječaja, u Gradu Varaždinu ističu kako zbog kulturno-povijesnog značaja te zgrade za Varaždin, ali i cijelu Hrvatsku, cjelokupna obnova vijećnice svakako će biti na vrijeme završena, kako bi u godini obilježavanja  velikog jubileja zasjala u punom sjaju, bila na ponos svim stanovnicima Varaždina te jedinstvena turistička znamenitost  privlačna turistima i gostima.

sjever.hr
31.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.