Now Reading:
NIŠTA OD ŠTRAJKA U ZAGREBU Pao je dogovor sa sindikatima. Doći će do poskupljenja
Full Article 2 minutes read

NIŠTA OD ŠTRAJKA U ZAGREBU Pao je dogovor sa sindikatima. Doći će do poskupljenja

Utorak je bio zadnji rok za pregovore u procesu mirenja između sindikata i Holdinga koji intenzivno traju već treći dan, a bez dogovora, Zagrebu bi prijetio opći štrajk Holdinga. Ipak, kako donose 24sata, gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije objavio je da je postignut dogovor sa sindikatima te da će ZET i Holding imati nove kolektivne ugovore.

Tako će osnovice odmah rasti za 5 posto, a od 1. srpnja još 3 posto.

-Obje strane su uložile puno truda i postigli smo dogovori i kompromis. Postigli smo dogovor o novom kolektivnom ugovoru i u Holdingu i u ZET-u – rekao je Tomašević dodavši kako je jasno da nedostaje operativnih radnika.

Problem je, dodaje Tomašević, to što koliko god novih radnika zaposle, toliko ih ode, pa je poručio kako je potrebno unaprijediti uvjete rada.

-Ono što posebno smeta radnike je nepravedna sistematizacija koja se nije mijenjala 20 godina i to smo uspjeli razriješiti – naglasio je Tomašević.

Dižu se i prava po neoporezivim isplatama, a povećavaju se i stalni dodaci, otkrio je Tomašević. Kaže kako smatra da je to socijalno pravedno u ovo doba krize.

-Obvezali smo se da u sljedećih 30 dana da se donesu nove sistematizacije i u ZET-u i u Holdingu. To je vezano uz koeficijente kod radnika Čistoće. Danas ćemo i sa sindikatima i radnicima razgovarati o tome što smo napravili na razini cijelog Holdinga. Razgovarat ćemo i o ostalih šest zahtjeva – istaknuo je Tomašević.

Dodao je i kako je još potrebno definirati što će rasti od cijena komunalnih usluga, no, trećina iznosa potrebnih za veće plaće trebala bi se financirati iz povećanja cijena, a ostatak iz proračuna i internih ušteda.

www.sjever.hr / 24sata.hr
31.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.