Now Reading:
Epidemija opasne bakterije u Hrvatskoj – dosad umrlo četvero ljudi
Full Article 2 minutes read

Epidemija opasne bakterije u Hrvatskoj – dosad umrlo četvero ljudi

Koroni i gripi ove se zime pridružila bakterijska streptokokna infekcija, tako da u Hrvatskoj u ovom trenutku zdravlje narušavaju čak tri zimske infekcije.

Bakterijska streptokokna infekcija zadnjih petnaestak godina nije bila u jačem naletu, a tijekom pandemijskih godina nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj jer nije bilo oboljelih od invazivne streptokokne infekcije, piše Jutarnji list.

No, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od početka rujna prošle godine do sredine siječnja zabilježena su 3502 oboljela od streptokokne angine i 965 od šarlaha, a od invazivnih streptokoknih bolesti, koje podrazumijevaju sepsu i meningitis, oboljelo je čak 12 osoba, od kojih su četiri umrle i te se brojke iz dana u dan povećavaju. Među umrlima nema djece, odnosno svi su bili u dobi od tridesetak do 65 godina.

Nakon što je korona popustila stručnjaci su očekivali da će porasti broj oboljelih od nekih drugih virusnih i bakterijskih bolesti, i to se upravo događa.

Potvrđuje to i infektolog prof. dr. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u kojoj već neko vrijeme vlada opsadno stanje, posebice na hitnom prijemu.

-U ovoj sezoni imamo puno više invazivnih streptokoknih infekcija, ne samo u odnosu na pandemijske godine kad se to očekivalo zbog uvedenih epidemioloških mjera, odnosno jače osobne zaštite, nego i u odnosu na vrijeme prije korone. Nerijetko svjedočimo i teškom obliku streptokokne infekcije, a onda i septičnim stanjima, upalama pluća i bakterijskom meningitisu. Naprosto, puno je više invazivnog oblika te infekcije – naglašava prof. dr. Kutleša i odaje da su to već prije zabilježili Britanci i Amerikanci, a onda se zaraza značajno proširila i među odraslima i djecom i u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Kod većine je bolest blaža i manifestira se kao streptokokna angina ili šarlah, ali ima i teških oblika.

Spomenimo i da je trenutno u Hrvatskoj 11.075 oboljelih od gripe, a stopa incidencije je najviša kod djece predškolske i školske dobi.

sjever.hr/jutarnji.hr
31.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.