Now Reading:
U Zagorju uskoro još jedan fakultetski grad – Pregrada, župan Kolar: Pred nama je još jedan izazov, ali uspjet ćemo!
Full Article 4 minutes read

U Zagorju uskoro još jedan fakultetski grad – Pregrada, župan Kolar: Pred nama je još jedan izazov, ali uspjet ćemo!

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prvi je fakultet u 21. stoljeću u Slavoniji i najmlađi fakultet u području biomedicine i zdravstva u Hrvatskoj.

Osječki fakultet, u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Gradom Pregrada u Pregradi ima dislocirani preddiplomski sveučilišni studij Sestrinstvo, a želja Županije i Grada jest da se u skorijem vremenu organizira i diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo, kao i preddiplomski sveučilišni studij Fizioterapija, a kasnije i diplomski studij, piše portal Zip.com.hr.

Stoga je u Pregradi održan sastanak predstavnika Krapinsko-zagorske županije te Grada Pregrade, na čelu sa županom Željkom Kolarom i gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem s dekanom Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Aleksandrom Včevom.

Župan Kolar je istaknuo da je već sasvim jasno da će Županija u budućnosti imati još jedan fakultetski grad – Pregradu.

-Drago mi je da smo danas analizirali dosadašnju suradnju i ocijenili je odličnom, ali ono što je bitno su naši planovi za budućnost. Gradonačelnik Vešligaj je govorio o zajedničkoj investiciji Grada Pregrade i Krapinsko – zagorske županije oko kupnje objekta i zemljišta da u budućnosti osiguramo prostor ne samo za preddiplomski studij sestrinstva, već i za preddiplomski studij fizioterapije, ali i za diplomski studij i jednog i drugog. To naravno neće biti gotovo u godinu dana, prve poteze smo napravili i mi i Fakultet i vjerujem da u jednom realnom razdoblju od dvije godine već mogu početi sa radom preddiplomski studij za fizioterapeute, a kroz otprilike četiri godine diplomski studiji i sestrinstva i fizioterapeuta. Sve to zaista ima smisla obzirom na ovaj naš bazen u kojem rade Opća bolnica Zabok, dvije Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Stubičke Toplice, blizina Krapinskih toplica, Daruvarske toplice, Sveti Martin na Muri – kazao je Kolar te dodao da će se cijeli projekt postaviti na istom principu kao što su se i radili Centri kopetentnosti.

-Centre kompetentnosti smo isto tako mi župani sa sjevera se dogovorili i napravili za regiju, tako da i to planiramo postaviti regionalno i to osigurava onda i održivost jednog takvog i ozbiljnog i velikog projekta – zaključio je župan Kolar te dodao da je veliki izazov pred svima njima ali obzirom da volju, želju, energiju i znanje ljudi sa jedne i druge strane koje posjeduju vjeruje da će u tome biti i uspješni.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj zahvalio je svim dionicima koji su doprinijeli da se ovakav studij realizira u Pregradi i podsjetio kako od prošle godine, osim Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka, Grad Pregrada partnera ima i u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja s 50 posto iznosa sufinancira rad studija.

-Planovi koje imamo su proširenje ovog studija, a da bi to mogli, potrebno je osigurati prostor, s obzirom na to da su studentice i studenti koji pohađaju studij sestrinstva trenutno smješteni u prostorima naše srednje škole. Kako sam već i govorio u medijima, planira se otkup prostora bivše tvornice Emka, pregovori sa vlasnikom su u tijeku, Taj prostor je po svojoj kvadraturi sigurno adekvatan, no tu su potrebna dosta velika ulaganja – kazao je Vešligaj, a piše Zip.

Aleksandar Včev, dekan osječkog Fakulteta iznimno je zadovoljan dosadašnjom dobrom suradnjom s Gradom, Županijom, ali i Općom bolnicom Zabok, u kojoj je dio nastavne baze studija.

Primarius Rajko Fureš, sastanku je prisustvovao kao zamjenik voditelja preddiplomskog dislociranog studija u Pregradi te je bio izuzetno zadovoljan rezultatima sastanka.
-Drago mi je što je ovaj sastanak put ka zajedničkom cilju i da se ostvaruje zacrtano. Nastavljamo naše napore za daljnjim napretkom našeg Studija sestrinstva, planiranog diplomskog studija sestrinstva te preddiplomskog, a kasnije i diplomskog studija fizioterapije, a sve na korist naših Zagorki i Zagoraca i našeg zdravstva u cjelini i nadam se da ćemo u najskorije vrijeme naše planove i ostvariti – poručio je primarijus Fureš.

sjever.hr/zip.com.hr
30.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.