Now Reading:
U Zagorju uskoro još jedan fakultetski grad – Pregrada, župan Kolar: Pred nama je još jedan izazov, ali uspjet ćemo!
Full Article 4 minutes read

U Zagorju uskoro još jedan fakultetski grad – Pregrada, župan Kolar: Pred nama je još jedan izazov, ali uspjet ćemo!

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prvi je fakultet u 21. stoljeću u Slavoniji i najmlađi fakultet u području biomedicine i zdravstva u Hrvatskoj.

Osječki fakultet, u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Gradom Pregrada u Pregradi ima dislocirani preddiplomski sveučilišni studij Sestrinstvo, a želja Županije i Grada jest da se u skorijem vremenu organizira i diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo, kao i preddiplomski sveučilišni studij Fizioterapija, a kasnije i diplomski studij, piše portal Zip.com.hr.

Stoga je u Pregradi održan sastanak predstavnika Krapinsko-zagorske županije te Grada Pregrade, na čelu sa županom Željkom Kolarom i gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem s dekanom Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Aleksandrom Včevom.

Župan Kolar je istaknuo da je već sasvim jasno da će Županija u budućnosti imati još jedan fakultetski grad – Pregradu.

-Drago mi je da smo danas analizirali dosadašnju suradnju i ocijenili je odličnom, ali ono što je bitno su naši planovi za budućnost. Gradonačelnik Vešligaj je govorio o zajedničkoj investiciji Grada Pregrade i Krapinsko – zagorske županije oko kupnje objekta i zemljišta da u budućnosti osiguramo prostor ne samo za preddiplomski studij sestrinstva, već i za preddiplomski studij fizioterapije, ali i za diplomski studij i jednog i drugog. To naravno neće biti gotovo u godinu dana, prve poteze smo napravili i mi i Fakultet i vjerujem da u jednom realnom razdoblju od dvije godine već mogu početi sa radom preddiplomski studij za fizioterapeute, a kroz otprilike četiri godine diplomski studiji i sestrinstva i fizioterapeuta. Sve to zaista ima smisla obzirom na ovaj naš bazen u kojem rade Opća bolnica Zabok, dvije Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Stubičke Toplice, blizina Krapinskih toplica, Daruvarske toplice, Sveti Martin na Muri – kazao je Kolar te dodao da će se cijeli projekt postaviti na istom principu kao što su se i radili Centri kopetentnosti.

-Centre kompetentnosti smo isto tako mi župani sa sjevera se dogovorili i napravili za regiju, tako da i to planiramo postaviti regionalno i to osigurava onda i održivost jednog takvog i ozbiljnog i velikog projekta – zaključio je župan Kolar te dodao da je veliki izazov pred svima njima ali obzirom da volju, želju, energiju i znanje ljudi sa jedne i druge strane koje posjeduju vjeruje da će u tome biti i uspješni.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj zahvalio je svim dionicima koji su doprinijeli da se ovakav studij realizira u Pregradi i podsjetio kako od prošle godine, osim Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka, Grad Pregrada partnera ima i u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja s 50 posto iznosa sufinancira rad studija.

-Planovi koje imamo su proširenje ovog studija, a da bi to mogli, potrebno je osigurati prostor, s obzirom na to da su studentice i studenti koji pohađaju studij sestrinstva trenutno smješteni u prostorima naše srednje škole. Kako sam već i govorio u medijima, planira se otkup prostora bivše tvornice Emka, pregovori sa vlasnikom su u tijeku, Taj prostor je po svojoj kvadraturi sigurno adekvatan, no tu su potrebna dosta velika ulaganja – kazao je Vešligaj, a piše Zip.

Aleksandar Včev, dekan osječkog Fakulteta iznimno je zadovoljan dosadašnjom dobrom suradnjom s Gradom, Županijom, ali i Općom bolnicom Zabok, u kojoj je dio nastavne baze studija.

Primarius Rajko Fureš, sastanku je prisustvovao kao zamjenik voditelja preddiplomskog dislociranog studija u Pregradi te je bio izuzetno zadovoljan rezultatima sastanka.
-Drago mi je što je ovaj sastanak put ka zajedničkom cilju i da se ostvaruje zacrtano. Nastavljamo naše napore za daljnjim napretkom našeg Studija sestrinstva, planiranog diplomskog studija sestrinstva te preddiplomskog, a kasnije i diplomskog studija fizioterapije, a sve na korist naših Zagorki i Zagoraca i našeg zdravstva u cjelini i nadam se da ćemo u najskorije vrijeme naše planove i ostvariti – poručio je primarijus Fureš.

sjever.hr/zip.com.hr
30.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.