Now Reading:
Na zaprešičku Noć muzeja stigla i ministrica Brnjac: Novi dvori su veliki turistički kapital
Full Article 2 minutes read

Na zaprešičku Noć muzeja stigla i ministrica Brnjac: Novi dvori su veliki turistički kapital

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja razna kulturna događanja organizirana su i u brojnim prostorima u Zagrebačkoj županiji.

U Zaprešiću je tako, u prostoru Vršilnice, postavljena izložba “Sloboda mog uma – avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac”. Izložba je izazvala veliko zanimanje kulturne javnosti, a najavljena je kao početak “jedinstvenih izložbi u jedinstvenom prostoru” koje će Vršilnicu svrstati u “veliko i važno mjesto na kulturnoj mapi Hrvatske”. Fokus ove izložbe nije ograničen na jednu temu, tehniku ili područje djelovanja, već na slobodu stvaranja umjetnica, s prostora srednje i istočne Europe, koje su sudjelovale u modernističkim umjetničkim pokretima. Iz izloženih radova moguće je iščitati ne samo umjetničku scenu nego i puni status društva i društveno-političko ozračje prostora u kojemu je umjetnost nastala.

-Novi mediji, poput performansa, umjetnosti tijela, fotografije, videa… dozvolili su ženama-umjetnicama da iskažu svoje najdublje subjektivne dojmove, koje u prethodnim umjetničkim razdobljima nije bilo ni jednostavno ni lako izraziti – rekao je povjesničar umjetnosti Jerko Denegri.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, poručivši da ova izložba daje doprinos “da Zaprešić bude prostor kulturnog stvaralaštva”. Izložbu su organizirali Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac. Među posjetiteljima je bila i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

-Vidi se da Zaprešić iskorištava Nove dvore kao veliki turistički kapital. Veselim se i drugim manifestacijama koje će se organizirati u ovom prostoru – rekla je ministrica.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
30.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.