Now Reading:
Zagorje je uistinu prava BAJKA NA DLANU – donosimo ideje gdje provesti vikend u okruženju pitomih zagorskih brega koji nude pravu rapsodiju okusa i mirisa za sva čula
Full Article 4 minutes read

Zagorje je uistinu prava BAJKA NA DLANU – donosimo ideje gdje provesti vikend u okruženju pitomih zagorskih brega koji nude pravu rapsodiju okusa i mirisa za sva čula

Portal journal.hr u svojoj novoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosi lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti. Na toj listi našlo se i Hrvatsko zagorje koje obiluje atrakcijama i prirodnim ljepotama, a nema ničeg bolje nego provesti vikend u društvu obitelji i prijatelja.

Evo što predlažu za vidjeti i istražiti u ovom kontinentalnom biseru Hrvatske.

Ako je po nečemu Zagorje dobro poznato, onda su to domaći specijaliteti i vina, kao i predivna priroda. Zagorje je idealna destinacija za romantičan vikend te idealno mjesto za uživanje u prirodi koja ujesen izgleda čarobno.

Okruženi zagorskim bregima i vinogradima, uživat ćete u mirisu zime, ali i okusu vina te najfinijih gastro delicija. Razveselite svoje nepce slasnim ručkom u zagorskim izletištima sa specijalitetima koji su uvršteni na nacionalni popis zaštićenih jela s geografskim porijeklom poput purice s mlincima i slavnim zagorskim štruklima!

Provedite vikend u šarmantnim zagorskim hižama okruženi svojim najmilijima, obiđite
vinske ture ili razgledajte dvorce.

Naime, zagorski vinari su nagrađivani slavnom nagradom Decanter za najkvalitetnija vina te su dokazali da se ova regija izdigla visoko po vrhunskoj tehnologiji i autohtonim sortama grožđa. Istražite okuse Zagorja te upoznajte povijest ovoga kraja.

Obiđite Muzej krapinskih neandertalaca. Ovaj muzej na interaktivan način tumači fenomen nastanka čovjeka. Stalni postav muzeja koncipiran je u 18 tematskih cjelina koje nas vode daleko u prošlost, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca.
Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najsuvremenijih muzeja na svijetu koji sadrži multimedijalne instalacije, filmove, infokioske, virtualne šetnje te holograme, a poseban doživljaj su odlične muzejske radionice.

Veliki Tabor je jedan od najočuvanijih, a uz Trakošćan i najpoznatiji hrvatski dvorac koji se nalazi u mjestu Desinić. Muzej unutar Starog Grada čuva i stalni postav, ali je i mjesto društvenih događanja, izložbi, filmskih i glazbenih večeri. Uz njega je vezana i legenda o Veroniki Desinićkoj i njezinoj ljubavi s Fridrikom Celjskim.

Posjetite Gornju Stubicu, prošetajte hodnicima dvorca Oršić i otkrijte sve tajne ovog zagorskog mjesta.

Muzeju seljačkih buna saznajte sve o vremenu kad su se seljaci borili za svoja prava, a predvodio ih je Matija Gubec koji je ostao zapamćen kao najveći hrvatski narodni junak te simbol borbe za potlačene. Dvorac okružuje i park šuma kojom možete prošetati. Ako u ovaj kraj dođete u veljači, možete pogledati i uprizorenje slavne bitke. Prolazeći pored crkve Sv. Jurja zastanite pored 400 godina stare Gupčeve lipe koja je jedini živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine.

Muzej „Staro selo Kumrovec“ je etno–selo, odnosno najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Tamo ćete saznati sve o običajima i svakodnevnici seljaka te imati prilike upoznati se s raznim tradicijskim obrtima kojima su se stanovnici zagorskih sela bavili.

Tu su tradicijske okućnice i vrtovi, štaglji i kotci – sve ono što je bilo potrebno za život na selu. Također, imat ćete priliku vidjeti i rodnu kuću Josipa Broza Tita koja se nalazi u središtu sela, a sadrži etnografski i povijesni postav. U selu se nalazi i Stara škola u kojoj je napravljena rekonstrukcija nekadašnje učionice i učiteljevog stana. Muzej nudi i brojne druge interaktivne sadržaje – događanja i radionice koje vode stručnjaci etnolozi u suradnji s majstorima tradicijskih obrta, a prilagođene su različitim uzrastima.

Tražite li idealan odmor za cijelu obitelj, povedite mališane na nezaboravan vikend izlet prepun aktivnosti, ali i edukativnih sadržaja. Iako nam se ljeto čini dosta daleko, sezona kupanja može trajati cijele godine. Poznato je da mališani najviše uživaju u brčkanju u vodi. Stoga bi izlet u toplice mogao biti odlična ideja.

Prošećite jedinstvenom stazom za šetnju – Staza kroz krošnje Zelenjak koja će oduševiti vas, ali i najmlađe. Jedinstvena Staza kroz krošnje Zelenjak nalazi se na cesti Klanjec – Kumrovec. Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda, stoga možete uživati i u predivnom pogledu na prirodu. Na kraju puta, možete odmoriti na klupicama i osvježiti se dok mališani uživaju u njihanju na ljuljačkama ili u sviranju na glazbenoj ogradi koja je postavljena u podnožju staze.

Tradicionalni zagorski specijaliteti, svježe namirnice iz vlastite proizvodnje, dugogodišnje iskustvo samo su neki od elemenata vrhunskog gastro užitka koji ćete iskusiti ovdje.

Sigurni smo da će svatko za sebe pronaći nešto čime će zasladiti svoje nepce. Ponudu upotpunjava vino vlastite proizvodnje, a ambijent odiše stoljetnom tradicijom zagorskog živopisnog krajolika.

Skriven od gradske verve, smještaj u Kozjaku pruža priliku da se odmorite i opustite okruženi prirodom. Savršen način da provedete vikend i napunite baterije.

sjever.hr/journal.hr
29.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.