Now Reading:
ANTI-PIPI AKCIJA Gradske vlasti Londona odlučile doskočiti mokrenju na ulicama, evo čega su se dosjetili
Full Article 2 minutes read

ANTI-PIPI AKCIJA Gradske vlasti Londona odlučile doskočiti mokrenju na ulicama, evo čega su se dosjetili

Soho je vrlo malena četvrt u središtu britanske prijestolnice, s više više od 400 lokala koji imaju dozvolu za prodaju alkohola pa se zato noću na ulicama nađu tisuće ljudi koji piju, a WC-i su zatvoreni.

U toj se četvrti sada testira nova metoda kojom žele odvratiti muškarce od mokrenja na ulici:- zidovi su prebojani izdajničkom “anti-pipi” bojom koja otkriva počinitelja, piše portal Zimo. Vlasti četvrti poznate po brojnim restoranima, barovima i kazalištima, no koja je i dom za nekih 3000 stanovnika, premazale su takvom bojom zidove na desetak strateških mjesta. Boja stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva urin i na taj način odmah i prekršitelja.
To je vrlo učinkovito, pruža dokaz, kazala je zastupnica mjesne zajednice te četvrti Aicha Less.

Gradski vijećnik Westminstera, u kojoj je i četvrt Soho, pokrenuo je taj projekt pošto je primio brojne pritužbe stanovnika i zaposlenika koja rade u Sohou. Lokalne vlasti zapravo su kopirale model iz drugih zemalja, među kojima je Njemačka.

Na zidovima prekrivenima bojom ispisana je i prigodna poruka – “Ovaj zid nije pisoar”, donosi Zimo.

Vrijedi znati i podatak da Gradsko vijeće Westminstera potroši svake godine oko milijun funti (1,15 milijuna eura) na čišćenje ulica, među ostalim i od urina i nada se da će posebnom bojom malo smanjiti troškove.

foto: pixabay
sjever.hr/zimo.hr
29.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.