Now Reading:
Vinska kuća Kirić i Stjepan Vučemilović šampioni su jubilarne 30. izložbe mladih vina u Ludbregu
Full Article 5 minutes read

Vinska kuća Kirić i Stjepan Vučemilović šampioni su jubilarne 30. izložbe mladih vina u Ludbregu

Više od 200 vinara i vinogradara okupilo se u Ludbregu na jublarnoj, 30. po redu međunarodnoj izložbi vina „Vincekovo 2023.” Najveću izložbu mladih vina i ovaj put je organizirala Udruga vinogradara „Trsek” Ludbreg uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i Grada Ludbrega.

Izložbu je u hotelu Crnković otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec koja je i uručila priznanja najboljima. Šampion 30. izložbe je chardonnay Vinske kuće Kirić u kategoriji bijelih vina, dok je šampion u kategoriji crnih vina merlot Stjepana Vučemilovića. Dodijeljena su i priznanja „Zlatni trsek” za 91 vino „Srebrni trsek” za 203 vina i „Brončani trsk” za 78 vina. Najuspješniji su bili deMar vina s osvojenih pet zlata te Damir Marković i Ker-vin s po tri osvojena zlata.

Svima njima čestitke, uz domaćina, predsjednika udruge „Trsek” Krešimira Horvata i zamjenicu župana Zagorec, uputili su gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Gradskog vijeća Ludbrega Darko Jagić, načelnici susjednih općina Martijanec i Sveti Đurđ Branimir Nađ i Josip Jany, pročelnik UO za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek, kao i predsjednica Ocjenjivačke komisije Ivana Puhelek.

-Ove godine imamo 414 uzoraka. To je nešto manje nego prethodnih godina, ali opet smo jedna od najvećih izložbi mladih vina u Hrvatskoj. Podigli smo bodovni prag, što je dosta bitno, upravo zato da iznjedrimo zaista kvalitetna vina – rekao je Horvat.

Dodao je da Udruga veliku pažnju pridaje edukaciji.
-I prije ove svečanosti imali smo edukaciju o zaštiti bilja te o borbi protiv fitoplazme. To je kod nas veliki problem, zato redovito organiziramo edukacije, a imamo i sve više mladih vinara koji su upravo kroz edukacije, rad udruga, posjete vinarima diljem Hrvatske iznjedrili tako dobra mlada vina – kazao je Horvat.

Predsjednica ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek istaknula je zadovoljstvo što je i ove godine, zajedno s kolegama ocjenjivačima, imala priliku voditi ocjenjivanje vina te sudjelovati u pozicioniranju i nadogradnji jedinstvene vinske priče koju članovi udruge Trsek stvaraju već godinama kroz najjaču izložbu mladih vina u Hrvatskoj.

-Ovo ocjenjivanje vina prepoznato je već kao relevantno mjesto na kojem će proizvođači dobiti vrlo jasnu, objektivnu sliku o stanju i razini kakvoće svojih vina. S obzirom da nam se iz godine u godinu kvaliteta vina sve više diže, svake godine imamo sve više zlatnih i srebrnih medalja, u dogovoru s članovima udruge Trsek ove je godine malo promijenjen pravilnik. Dosad su, naime, zlato dobivala vina s 80 i više bodova, a ove godine je to drugačije i zlato su dobila vina s 85 i više bodova – rekla je Puhelek.

Naglasila je i kako je iza nas vrlo zahtjevna vinogradarska godina, klimatski dosta problematična i vrlo izazovna s obzirom da je veći dio godine protekao u znaku sušnog razdoblja. Međutim, prvi pokazatelji kakvoće vina upravo su mlada vina koja pokazuju da su vina visoke kvalitete.

-Moram priznati da je komisija ove godina imala vrlo zahtjevan zadatak. Nije nam bilo lako jer smo imali na kraju četiri vina koja su došla u pripetavanje s istim brojem bodova. Sva vina su dobila 89 bodova i bilo je jako teško na kraju izabrati najbolje bijelo vino. Tu su stvarno presudile nijanse i osobni ukus samog ocjenjivača. Istaknula bi vrlo lijepe primjerke crnog vina koji su stigli iz zadarskog područja. Možda nije najbolje tako rano ocjenjivati mlada vina, međutim vidjeli smo da ta vina imaju velik potencijal i mislim da njihovo vrijeme tek dolazi – zaključila je Puhelek.

Kad su prije 30 godina članovi Udruge vinogradara „Trsek” pokrenuli ovu manifestaciju, vjerojatno nisu ni slutili da će ovo događanje iz lokalnog prerasti u najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj, istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

-Danas na izložbi sudjeluju vinari iz gotovo svih dijelova Hrvatske, ali i iz susjednih država, Slovenije i Mađarske. Ludbreška regija i cijela Varaždinska županija su u ovih 30 godina postale sinonim za kvalitetna vina, a za to zasluge idu i ovoj izložbi na kojoj su se svi ovih godina školovali naši vinari. Ocjenjivačkoj komisiji ni ove godine nije bilo nimalo lako, jer su ocjenjivali više od 400 uzoraka vina, pri čemu su šampiona u kategoriji bijelih vina izabrali tek nakon „pripetavanja” – rekla je Zagorec i čestitala organizatorima i svim sudionicima izložbe na mukotrpnom cjelogodišnjem radu i vinogradima i podrumima.

Zadovoljan izložbom, odnosno brojem sudionika bio je i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

-Ova izložba ima dugu tradiciju i na liniji je svega onoga što Grad Ludbreg godinama radi u turizmu, promociji cijelog, a posebice vinskog turizma i veseli me da je i ove godine ova izložba privukla brojne izlagače, odnosno vinare koji su željeli provjeriti u kojem se smjeru razvija mlado vino, odnosno vino – rekao je Bilić.

Zaključio je kako je proizvodnja vina u Ludbregu opstala i raste dodavši da je iznimno važna i činjenica da je izložba mladih vina u Ludbregu vinarima i dalje privlačna.

U ime načelnika susjednih općina Darko Marković, načelnik Malog Bukovca, čestitao je svima koji su se ohrabrili predati uzorke na ovu izložbu te osvajačima medalja.

-Želim vam uspješnu vinogradarsku godinu! – istaknuo je.

a.kučić/sjever.hr
28.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.