Now Reading:
RAZLOG ZA PANIKU? U Hrvatskoj trenutno nedostaje nekih osnovnih antibiotika
Full Article 2 minutes read

RAZLOG ZA PANIKU? U Hrvatskoj trenutno nedostaje nekih osnovnih antibiotika

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo za Hinu je izjavila da u Hrvatskoj trenutno nedostaje antibiotika koji se najčešće propisuju, poput klavocina, što je problem u sezoni gripe zbog bakterijskih komplikacija.

Trenutno nedostaju pedijatrijske formulacije antibiotika, što je veliki problem za pedijatre i roditelje u sezoni prehlada i gripa, kada su česte bakterijske komplikacije pa je i potrošnja antibiotika veća, prenosi Index.

Dodatni problem je nestašica penicilinskih antibiotika, koji se široko primjenjuju pa pedijatri moraju prepisivati terapije koje se inače koriste kao rezervni antibiotici, kazala je Soldo u razgovoru za Hinu.

Povremene nestašice lijekova za tlak i kolesterol

Soldo je kazala i da na tržištu nema dovoljno amoksicilin sirupa i klavocina.

-Povremeno dolaze neke manje količine, ali već skoro godinu dana je stalni problem s klavocinom. To je posljedica globalizacije proizvodnje, jer je proizvodni pogon u Indiji imao problema s kvalitetom proizvoda pa su na kraju svi proizvođači imali problema s klavocinom – istaknula je.
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da bi do normalne distribucije klavocina trebalo doći u travnju.

Određene količine lijeka najavili su drugi proizvođači za sljedeći tjedan, no nakon toga se opet najavljuju nestašice, tako da se situacija mijenja iz tjedna u tjedan, govori predsjednica HLJK-a.

Nestašica lijekova nema za pacijente s teškim dijagnozama, a to su onkološki i transplantirani pacijenti, dok su povremeno prisutne kod terapija za kronične pacijente, prenosi Index.

Riječ je o lijekovima za tlak i kolesterol, koji su najviše propisivani i najviše se troše, no ti lijekovi imaju veći broj alternativa na tržištu pa je gotovo nemoguće da ni jedan ne bude dostupan na tržištu.  Također, u Hrvatskoj nema tzv. kritičnih nestašica, odnosno situacija da za neku bolest nema ni jednog lijeka.

sjever.hr/index.hr
28.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.