Now Reading:
Mladen Jakopović o poskupljenju hrane: Mi smo inflaciju zapravo uvezli, statistika je uvijek zanimljiva
Full Article 3 minutes read

Mladen Jakopović o poskupljenju hrane: Mi smo inflaciju zapravo uvezli, statistika je uvijek zanimljiva

Novi statistički podaci Eurostata pokazali su koliki je rast cijena hrane bio prošle godine. Hrana je u Hrvatskoj poskupjela 19,7 posto, dok je europski prosjek 18,2 posto. Najviše je poskupio kruh, i to za 32 posto, a mlijeko, jaja i sir za gotovo 30 posto.

O poskupljenjima je u središnjem Dnevniku HTV-a govorio Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

-Hrana zapravo nije rasla više od prosjeka, treba vidjeti gdje su nam bile polazišne točke. Statistika je uvijek zanimljiva. Naše su cijene prije bile nešto niže od prosjeka EU-a. Vidimo da susjedne zemlje – Mađarska, Češka ili baltičke zemlje – imaju puno veći rast upravo zato što su njihove cijene bile još niže. Mi smo se sada, hajdemo reći, uparili sa susjedima – Slovenijom, Austrijom i drugima, ali ne u svim sektorima, u nekima smo jeftiniji – ustvrdio jeJakopović.

Na primjedbu da smo u nekim sektorima sada skuplji, Jakopović je ponovio da su naša ishodišta bila puno jeftinija, kazavši da je meso kod nas bilo puno jeftinije nego što je bilo u zemljama u okruženju.

Rast cijene kruha od 32 posto objasnio je uvozom.

-To jest malo nerealno, ali stvar je u tome što mi kruh većinom uvozimo i to je zapravo ta uvozna inflacija zbog nesamodostatnosti u preradbenim kapacitetima. Ono na čemu mi moramo raditi u sljedećem proračunskom razdoblju su preradbeni kapaciteti, da mi svoje žito ne izvozimo kao sirovinu, a onda uvozimo gotov proizvod. Mi smo tu inflaciju zapravo uvezli jer naši proizvodi nisu toliko poskupjeli – ističe Jakopović.

Statistika Eurostata pokazuje da je cijena uvozne hrane u Hrvatskoj rasla oko 26 posto, puno je manje rasla cijena hrane koja je proizvedena u našoj zemlji.

-Trebamo raditi na tome da što više naših sirovina preradimo, da ostanu ovdje i da podignemo samodostatnost – poručio je.

Iako smo zemlja koja proizvodi hranu, problem je u planiranju, rekao je Jakopović za HRT.

-Sve ono što se sada događa su stvari koje su se prije pet do sedam godina mogle isprogramirati. Mlijeko je tipičan primjer – da bi krava proizvela mlijeko potrebne su tri godine, ne ide to preko noći. Sad je cijena mlijeka došla do nekih konkretnih, solidnih brojki. No kad jednom krava izađe iz štale, teško se vraća. Mi smo samodostatni u ribarstvu, u žitaricama, u ljekovitom bilju, mandarinama, ekološkim proizvodima. Samodostatni smo uglavnom u proizvodima više dodane vrijednosti. Problem nam je velik u mlijeku i pojedinim mesnim kategorijama – istaknuo je Jakopović.

screenshot/hrt
sjever.hr/vijesti.hrt.hr
28.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.