Now Reading:
Šegović: Medicinska sestra nije hranila mrtvu pacijenticu, a ove optužbe dovele su u pitanje ugled bolnice, Odjela i osnovnu stručnost osoblja
Full Article 4 minutes read

Šegović: Medicinska sestra nije hranila mrtvu pacijenticu, a ove optužbe dovele su u pitanje ugled bolnice, Odjela i osnovnu stručnost osoblja

Povjerenstvo za izvanredni nadzor utvrdilo je da su tvrdnje da je medicinska sestra na Odjelu gastroenterologije Županijske bolnice Čakovec davala infuziju i sondom hranila mrtvu pacijenticu netočne.

Naime, rezultati Povjerenstva predstavljeni su u petak na konferenciji za medije nakon što je Ana Novak, kći pacijentice koja je boravila na Odjelu gastroenterologije na društvenim mrežama iznijela niz optužbi o postupanju osoblja.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović rekao je kako je ona podnijela pritužbu isključivo na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela prema njezinoj majci, a potom na društvenim mrežama iznijela i niz optužbi koje nije navela u pisanoj pritužbi. Tako u njoj ne spominje ni navodno hranjenje preminule pacijentice koja je dijelila sobu s njezinom majkom, a što je utvrđeno kao neistinito.

Temeljem iskaza djelatnika potkrepljenih medicinskom dokumentacijom utvrđeno je kako je smrt pacijentice nastupila nakon hranjenja, rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent. Dodala je i da je pacijentica preminula u vrijeme nazočnosti medicinske sestre koja je u sestrinsku dokumentaciju bilježila postupke intervencije koje je netom prije provodila kod pacijentice.

-O tome je obavijestila i liječnika i svoje kolegice, medicinske sestre. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije imala infuzijsku terapiju, već je nakon hranjenja stavljen gravitacijski sistem. To je sistem za kontinuiranu rehidraciju pacijenta – objasnila je Korent.

Povjerenstvo za izvanredni nadzor utvrdilo je kako je majka Ane Novak zaprimljena na Objedinjeni hitni bolnički prijem gdje je u najkraćem vremenskom periodu pregledana i gdje joj je postavljena radna dijagnoza s obzirom na njezino zdravstveno stanje o čemu su bile obaviještene i pacijentica i njezina kćer.

-Gospođa je došla radi kašlja, a otkriveno je nešto u trbuhu, ne slučajno, nego zahvaljujući stručnosti i kvaliteti pregleda u OHBP-u. S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka, pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju gdje su napravljeni svi dijagnostički i terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice – pojasnio je Šegović.

Bolnica je odmah po primitku pritužbe ozbiljno pristupila njenom rješavanju, a Novak je o zdravstvenom stanju svoje majke odmah razgovarala s voditeljicom Jedinice za kvalitetu koja ju je osobno odvela do voditeljice Odjela za gastroenterologiju, nakon čega je pozvana na sastanak u bolnicu gdje su bili prisutni ravnatelj, djelatnici Odjela i pomoćnici ravnatelja.

-Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da nema propusta u dijagnostičko-terapijskom zbrinjavaju pacijentice i da je liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo je da je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje – rekao je Šegović.

Naglasio je i kako se sama pacijentica tijekom boravka na Odjelu nikada nije požalila ni medicinskim sestrama, odnosno tehničarima, kao ni liječnicima koji su je svakodnevno u više navrata posjećivali.

Županijska bolnica Čakovec o svemu je obavijestila i Ministarstvo zdravstva te je u kontaktu i sa samim ministrom te im je želja da ono pošalje svoju inspekciju jer, tvrdi ravnatelj Šegović, nemaju što skrivati.

-Nitko u našoj bolnici ne bježi od odgovornosti vezane uz propuste u komunikaciji koji su se desili između zdravstvenih radnika na Odjelu i kćeri pacijentice. Napominjem da su sve njezine pritužbe saslušane, uvažene i provjerene – poručio je Šegović.

Ovim optužbama u pitanje je doveden ugled bolnice i samog Odjela, ali i osnovna stručnost osoblja, naglasio je Šegović i dodao kako pozitivna iskustva njihovih pacijenata te trud djelatnika ne zaslužuju biti u sjeni ovog događaja.

-Županijska bolnica Čakovec zajedno s osnivačem kroz sva ulaganja i neprestani trud svih djelatnika je tu za svakog Međimurca kako bi imao dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i zaštitu – poručuje ravnatelj.

tklopotan / www.sjever.hr
27.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.