Now Reading:
Novi Marof: Radionice „Stranice sjećanja” unose radost u dom starijih i nemoćnih
Full Article 2 minutes read

Novi Marof: Radionice „Stranice sjećanja” unose radost u dom starijih i nemoćnih

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof aktivno provodi radionice „Stranice sjećanja“ u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“. Trenutno je provedena trećina od predviđenog broja radionica, no već se sad vidi pozitivan utjecaj na korisnike.

Radionice se provode u dvije grupe. Prvu grupu čine korisnici Doma za starije i nemoćne osobe „Dragica” u Možđencu. Radi se o starijim ljudima kojima je otežana pokretljivost i pristup knjizi te često pate od socijalne isključenosti. Putem ovih radionica korisnicima je dana prilika da se druže s vanjskim suradnicima koji dolaze 3 puta tjedno te im pričaju priče. Također, korisnici sami pričaju priče te se prisjećaju svojih lijepih životnih trenutaka koje međusobno dijele. Korisnici se posebno vesele svakome dolasku izvoditelja.

Drugu grupu čine umirovljenici s područja Grada Novog Marofa, Općine Breznički Hum te okolnih mjesta. Radi se o naprednijoj grupi koja piše pjesme i priče protkane vlastitim životnim uspomenama. Na svakome susretu polaznici pročitaju svoju pjesmu ili priču te zajedno o tome razgovaraju.

Cilj ovih radionica je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu se mapiraju mjesta sjećanja i formira vizura starijeg stanovništva na lokalitete oko njih, pri čemu se koristi književna građa kao inspiracija i sredstvo stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Po završetku održavanja radionica planirano je izdati zbirku priča i pjesama polaznika koje su ugledale svjetlo dana na radionicama.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof poziva sve starije stanovnike da se pridruže ovim radionicama. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti osobno ili pozivom na broj 042 611-234, gdje ujedno mogu dobiti sve potrebne informacije o održavanju radionica.

sjever.hr
26.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.