Now Reading:
Na području Varaždinske županije u sanaciju 28 klizišta bit će uloženo 4,7 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Na području Varaždinske županije u sanaciju 28 klizišta bit će uloženo 4,7 milijuna eura

Na području Varaždinske županije bit će sanirano 28 klizišta u sklopu projekta Županijske uprave za ceste Varaždinske županije. Financiranje tog projekta je odobreno na javnom pozivu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a s ciljem sanacije infrastrukture oštećene u potresu. Na području Varaždinske županije bit će uloženo čak 4,7 milijuna eura (35,4 milijuna kuna).

O samom tijeku provedbe projekta župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, pročelnika za gospodarstvo i europske poslove Darka Majhena, predsjednika Savjeta za sigurnost Varaždinske županije Zvonimira Sabatija, potpredsjednika Županijske skupštine, ujedno i predsjednika Udruge cestovnih prijevoznika Dragutina Kranjčeca, u prisustvu županijskih vijećnika Ivana Čehoka, Marija Lešine i pročelnika Odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever Bože Solde, informirali su pomoćnik ravnatelja ŽUC-a Krunoslav Lukačić i ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.

– S obzirom na konfiguraciju terena, problem klizišta na području Varaždinske županije je učestali. Sagledavši situaciju i obišavši sve terene, zajedno s profesorom Soldom krenuli smo i u samo projektiranje. Za 18 klizišta trenutno je u postupku javna nabava za radove čija je procijenjena vrijednost oko 3,4 milijuna eura, dok je njih 10 još u procesu projektiranja te će po završetku i za njih biti pokrenut postupak javne nabave. Ovim projektom obuhvaćen je pretežno brežni dio županije i njime će se riješiti gotovo polovica klizišta – informirao je Osonjački naglasivši kako je vrijednost same investicije više od polovice ukupnog proračuna s kojim raspolaže ŽUC.

Župan Stričak zahvalio je članovima savjetodavnih tijela te koalicijskim partnerima na suradnji i podršci u svim aktivnostima koje provode Županija i ŽUC, a Boži Soldi na inicijativi i uključivanju u ovaj projekt te najavio niz investicija.

– Ovim projektom sanirat će se klizišta na području četiri grada i osam općina. Najviše klizišta, njih sedam, bit će sanirano na području Općine Bednja, a slijede Grad Novi Marof s 5 i Grad Varaždinske Toplice s 4 klizišta, dok će po 2 klizišta biti sanirana na području gradova Ivanec i Lepoglava. Po jedno klizište bit će sanirano na područjima općina Donja Voća, Jalžabet, Martijanec, Sveti Ilija, Vinica i Visoko. Uz to, u pripremi imamo čitav niz investicijskih zahvata na lokalnim i županijskim cestama jer sigurnost naših žitelja u prometu je na prvom mjestu. U izradi je i višegodišnji plan za sanaciju lokalnih i županijskih cesta u koje samo u ovoj i idućoj godini planiramo uložiti oko 5,3 milijuna eura, odnosno oko 40 milijuna kuna – najavio je župan Stričak.

Božo Soldo je županu Stričaku ujedno uručio dokumentaciju za izgradnju brzih cesta, varaždinske obilaznice i Podravske brze ceste, a koju su dali izraditi i besplatno ju ustupili članovi Kluba vijećnika NL Ivana Čehoka.

– Riječ je o idejnim rješenjima prema važećem Prostornom planu. Daljnji korak bio bi razrada projekta, dobivanje lokacijske i građevinske dozvole, kao i traženje novih investicijskih fondova koji već sigurno postoje – objasnio je Soldo.

Također, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen organizirat će sastanak načelnika hrvatskog graničnog područja sa slovenskim županima, a tema sastanka bit će rješavanje spojnog dijela hrvatskih i slovenskih cesta.

sjever.hr 26.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.