Now Reading:
Međimurska županija nastavlja s brendiranjem autohtone pasmine međimurskog konja, a na ovim mjestima imat ćete ga priliku vidjeti i uživo
Full Article 2 minutes read

Međimurska županija nastavlja s brendiranjem autohtone pasmine međimurskog konja, a na ovim mjestima imat ćete ga priliku vidjeti i uživo

Kako bi očuvala svoju autohtonu pasminu konja, Međimurska županija u ovoj godini planira nastaviti s brendiranjem i promoviranjem pasmine međimurskog konja, najavljeno je to u četvrtak na Kolegiju gradonačelnika i načelnika.

Naime, kako je poručio Matija Ladić, novi predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja Međimurec pred njima je pripusna sezona za koju moraju pripremiti i kobile i pastuhe.

-Trenutno imamo 47 kobila i 6 pastuha i moramo ih pripremiti za to. Unazad nekoliko godina bilo je problema u samom radu Udruge i malo pripusta. Do dvije godine starosti imamo samo dva grla. Nadamo se da ćemo ove godine uspjeti pripremiti barem 15-ak kobila za pripust i imati barem 8 do 10 ždrebadi u narednom periodu – rekao je Ladić.

Novi podmladak ove autohtone pasmine konja, govori Ladić, može im biti začetnik ergele o kojoj se razgovara već godinama. Nažalost, dosad se po tom pitanju nije napravilo puno budući da međimurski uzgajivači brojem grla nisu bili dostatni.

-U planu nam je organizirati Dan otvorenih vrata kod uzgajivača, vratiti tradicionalnu izložbu na MESAP-u u Nedelišću te s Turističkom zajednicom Međimurske županije izraditi logo brenda međimurski konj i promovirati ga preko OPG-ova i proizvođača lokalne hrane. Također, s Ministarstvom poljoprivrede planiramo dogovoriti pokroviteljstvo kako bismo uspjeli otići na sajam u Gudovac – najavio je Ladić.

tklopotan / www.sjever.hr
26.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.