Now Reading:
Varaždinska županija ponovno u vrhu – Ludbreg prvi u Hrvatskoj dobiva Newton sobe – znate li što je to?
Full Article 3 minutes read

Varaždinska županija ponovno u vrhu – Ludbreg prvi u Hrvatskoj dobiva Newton sobe – znate li što je to?

Grad Ludbreg može nizom mjera podupire mladu populaciju i ulaže znatna sredstva u odgoj i obrazovanje. Jedan takav iznimno vrijedan projekt kojim će se podići standard u vrtićima školama jedinstven na ovom području su Newton sobe. Takav koncept i okosnica STEM-a po prvi će puta u Hrvatskoj biti locirana upravo u srcu Podravine, a od čega će brojne pogodnosti imati čitava Varaždinska županija, a i šire.

A što su Newton sobe?

Riječ je o norveškom sustavu soba kojim se učenicama na praktičan način približava znanosti poput matematike, fizike, kemije i biologije i njihovu primjenu u svakodnevnom životu.

Ovaj skandinavski model pokazao se idealnim za OŠ Ludbreg gdje se ukazala mogućnost implementacije projekta uspostave Regionalnog STEM centra LORI sa jedinstvenim Newton sobama koje će biti smještene u zgradi starog Mlina u središtu Ludbrega.

Temelj svake Newton sobe je zapravo matematika kao temeljna prirodna znanost i iz koje se izvlače smjernice za ostale znanosti. Lori Ludbreg će u prvoj fazi imati dvije Newton sobe, a paralelno će se raditi i na trećoj, najavljuju iz Grada.

Jedna soba je vezana uz matematiku, biologiju i kemiju, pa će ta soba koristiti prirodne resurse Otoka Mladosti, ludbreške prirodne oaze koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg STEM centra. Druga soba bit će povezana s astronomijom i fizikom i oslanjat će se i na nasljeđe Rudolfa Fizira, Zajednice tehničke kulture i u njoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i ovom dijelu Europe, koji će djeci pružiti mogućnost da vide što prirodne znanosti mogu pružiti kroz praktičan rad.

Regionalni STEM centar bit će na raspolaganju svim školama s područja Varaždinske županije, a kasnije će Centar biti dostupan i za sve druge škole iz regije odnosno iz cijele RH, kao i za individualne i  grupne posjete.

U Newton sobama učenicima će se omogućiti novi obrazovni sadržaj temeljen na interdisciplinarnom povezivanju znanja iz prirodnih znanosti, novih tehnologija, održivog razvoja i STEM-a.

Partneri na projektu su tri osnovne škole koje provode edukativne aktivnosti i čiji će učitelji sudjelovati u radu Centra, dok Međimursko veleučilište radi na razvoju i tri nova, dodatna modula za primjenu u Newton sobama.

Partner Varaždinska županija zadužena je za diseminaciju projektnih aktivnosti i rezultata.
Newton sobe realizirat će se kroz projekt „Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, akronima LORI ukupne vrijednosti 22.217.250,00 kn odnosno 2.950.302,10 eura.  U spomenutom iznosu 85 posto sredstava financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

Detaljnije pročitajte ovdje.

Foto: Facebook Lori Ludbreg

sjever.hr/gradonacelnik.hr
25.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.